Prvním předpokladem pro příjemně strávený čas doma – na dvoře je čistý bazén a hygienicky nezávadná voda. Adekvátní postupy při starostlivosti o bazén vám dokáží ušetřit nejenom peníze, ale hlavně minimalizovat čas na jeho údržbu.

Kde tedy začít a jak postupovat ve správném provozu bazénu? Začněte příslušenstvím! Muziker slevový kupon a Moebelix slevový kód vám je přináší za skutečně výhodné ceny.

Všeobecné zásady

Léto je už doslova v plném proudu, no vy jste neměli čas na vyčištění bazénu? Po dlouhé přestávce během zimy věnujte pozornost hlavně 3 zásadám čištění:

  1. Spusťte filtraci na 24 hodin hned před zahájením sezony.
  2. Použijte bazénový vysavač, protože ani ta nejúčinnější filtrace neodstraní usazeniny či kluzký povlak na zdech. Na výběr máte z množství druhů mechanických, poloautomatických nebo robotických vysavačů.
  3. Použijte chemii na odstranění všeho, co filtrace nedokázala vyčistit.

Kontrola PH

Ideální hodnota pH by se měla pohybovat někde kolem 7,1 až 7,4. Udržení této hodnoty je zásadní pro zdraví koupajících i pro dlouhou životnost bazénu. Co v případě, že hodnota neodpovídá normě?

  • pH vyšší než 7,5 – způsobuje nejenom pálení očí, ale i podráždění pokožky i sliznic. Stejně tak může být důvodem mléčného zákalu vody a může omezit účinnost chloru.
  • pH nižší než 7,0 – způsobuje předčasnou korozi kovových částí bazénu. Také může zakalit vodu nebo způsobit blednutí materiálů.

Pozor na správnou hodnotu pH, protože na trhu najdete přípravky na regulaci směrem nahoru i dolů. Jak určit, jestli je potřeba pH upravit na pH+, nebo pH-? Pohledem to tedy nepůjde. Raději si sežeňte pH testery, pH vody byste v hlavní sezoně měli kontrolovat minimálně dvakrát týdně.

Dezinfekce vody

Bazénová filtrace je skutečně účinná v odstranění různých nečistot. Není ovšem dokonalá. Vodu nedokáže zbavit všech baktérií, kovů, minerálů, vlivů vnějšího prostředí, ani přítomnosti lidí ve vodě.

Právě proto potřebujete vodu v bazénu dezinfikovat i pomocí chlorové dezinfekce. Základem je důkladně si nastudovat poměr dávkování. Aktivní chlor se při styku s vodou rozkládá na kyslík a kuchyňskou sůl a zneškodňuje baktérie, viry a plísně. Postupně ztrácí účinek, až se z něj stává jenom kuchyňská sůl.

Nezapomeňte se koupat až 30 minut po aplikaci chloru. V opačném případě nemusí být koupání úplně bezpečné.

Testovacími proužky také zjistíte, jestli je hladina chloru ve vašem bazénu v normě. Měli byste ji udržovat v intervalu od 0,3 do 0,6 mg/l.

Náš tip: Pokud máte problém s chlorem a vaše pokožka je velice citlivá, existují i bezchlorové čisticí prostředky. Fungují na bázi aktivního kyslíku a jsou méně iritující.

Kontrola vlastností vody

Co v případě, že se vám něco na vodě v bazénu nezdá? Existuje několik základních parametrů, podle kterých odhalíte problém a najdete správné řešení. Toto je několik z nich.

  • zelená voda = přemnožení vodních řas:

rychle změřte hodnotu pH,

použijte algicidní přípravek (dávkování na obalu),

vysajte nečistotu ze dna bazénu,

použijte vločkovač,

zapněte filtraci,

dopusťte vodu,

opětovně změřte pH,

aplikujte dezinfekci.

  • mléčná voda = vysoké pH:

upravte pH na zmiňované hodnoty,

použijte vločkovač nebo projasňovač.

  • hnědá voda = pravděpodobně obsahuje moc železa:

upravte pH,

použijte speciální přípravek,

pusťte filtraci,

po 24 hodinách přidejte vločkovač (vypněte filtraci), na druhý den vysajte dno.

  • mazlavá/mastná voda = signalizuje problém s filtrací:

zkontrolujte filtrační systém.

Jste už připraveni na letní sezonu s křišťálově čistou vodou v bazénu? Doufejme, že naše cenné rady vám pomohly a péče o bazén pro vás bude odteď hračkou.