S péčí o jahodníky, které máte na zahradě z předchozí sezony, jste měli začít už v březnu. Pokud jste na to zapomněli, je lepší začít i později než vůbec. Naše tipy a rady však oceníte i v případě, kdy se rozhodnete sázet jahody nové.

Odstraňte špatné listy

Ať už na nových sazenicích, nebo v záhonech, vždy je nutné zkontrolovat stav jahodníků a špatné listy odstranit. Listy, které nejsou zelené, odstraňte ostrým nožíkem, případně nůžkami. Dejte si při tom pozor, abyste nepoškodili jeho bázi. Poškozené listy často obsahují zárodky chorob, které by mohly jahodníky poškodit, i proto je spalte.

Kypření a hnojení

Zeminu mezi řádky rostlin je vhodné nakypřit, dejte si pozor na poškození kořenů rostlin. Jahodníkům svědčí kombinované hnojivo s nízkým obsahem dusíku. Na každý metr čtvereční připadá třicet gramů suchého hnojiva.

Dosavadní nastýlku je vhodné překrýt novou vrstvou – ideálně pěticentimetrovou vrstvou kompostu. Zemina vespod tak bude vysychat pomaleji a za dešťů nedojde k ušpinění plodů. U nových sazenic počítejte s tím, že bude chvíli trvat, než budou rodit. První úrody pak mohou být chudší.

A co musíte vědět o pH půdy?

Jahody vám vyrostou v jakékoliv půdě, výnos je však závislý na pH dané půdy a na zásobenosti organickou hmotou. Jahody nemají rády alkalickou půdu, i proto je vhodné pH upravit dle potřeby. Některé odrůdy jahod můžete pěstovat pod fólií, v době kvetení však nesmíte zapomínat na dostatečné větrání.

Zdroj: ireceptar.cz, abecedazahrady