Především chceme upozornit, že nechceme dnes rozebírat vytápění hlavní. Kotle, tepelná čerpadla, ústřední topení a další možnosti jsou samostatnou kapitolou. My se dnes soustředíme na doplňkové vytápění, které může jen v některých případech sloužit i jako topení hlavní, ale to jen v případech malých chat apod.

Možnosti

Jaké jsou možnosti přitápění? Především je třeba si říct, jaké energetické možnosti v domě či bytě máme. Pokud zde není plyn, je nesmysl, abychom plánovali plynové topení. Stejně tak i krby uprostřed města nejsou zcela ideální volbou. Při volbě tak vybírejte nejlepší dostupnost energie. Pravděpodobně to bude na prvním místě elektřina, pak tuhá paliva (dřevo, uhlí, peletky), oleje nebo plyn.

Pak si vezměte do ruky kalkulačku a spočítejte si, kolik vás bude topení stát. „Z hlediska energetické náročnosti je určitě dobré pamatovat na příkon topidla stejně jako v případě účinnosti znát jeho výkon,“ říká Robin Weintritt z Expert Elektro. „Nejdůležitější technické parametry bývají uváděny u výrobků on-line na prodejních portálech. V případě nákupu v kamenných prodejnách si můžete nechat poradit přímo od personálu.“ Účinnost je vůbec jedna z nejdůležitějších vlastností. Bývá uváděna i třeba u kamen, takže je určitě lepší koupit kamínka s účinností spalování nad 80 % než vizuálně atraktivní kus s účinností kolem 70 %. Někteří výrobci uvádějí i ve svých technických listech spotřebu paliva. Musíte se však dívat přímo k výrobci a ne k prodejci.

Při počítání pamatujte také na svůj tarif elektřiny. Pokud nemáte speciální na vytápění akumulačními kamny, může se stát, že se nedoplatíte.

Když zjistíte, kolik vás co bude stát, musíte si dát ještě malá pro a proti. „Teplovzdušné ventilátory jsou typické tím, že si můžete vybrat mezi produkcí teplého, horkého či studeného vzduchu. Můžete si tedy zvolit intenzitu topení dle vaší potřeby. Většinou s nimi jde jednoduše manipulovat a nebudou vás obtěžovat hlukem,“ vysvětluje Robin Weintritt. „Olejové radiátory ohřívají vzduch i delší dobu po vypnutí díky své olejové náplni, která akumuluje teplo. Lze je umístit kdekoli v domě, a jsou proto hojně využívány také na chalupách a chatách. Mívají větší váhu, a pro lepší manipulaci proto mají nainstalována kolečka.“

Bezpečnost především

I když máte vybráno, ještě stále není vyhráno. Pokud si řeknete, že třeba pořídíte „vytrvalá“ olejová kamínka, můžete zjistit, že v jejich specifikaci jsou podmínky použití takové, jaké nemůžete splnit. „U topných zařízení je zásadní certifikace a návod k použití. Najdete v něm informace o instalaci, případně potřebách revizí nebo například o nutné vzdálenosti umístění topidla od hořlavých materiálů,“ říká Robin Weintritt z Expert Elektro.

Malá inspirace

Pokud se rozhodnete přitápět dřevem, můžete si pořídit třeba letošní novinku - extrémně štíhlá krbová kamna Nordby od tradiční značky Haas+Sohn. Díky svým rozměrům se hodí i do menších obytných prostor. Kamna jsou vhodná pro vytápění prostor do 110 m³, jejich hmotnost je 174 kg. Koupit je můžete třeba na Mall.cz za 26 100 Kč.

U topení elektřinou máte hned několik možností. Základem jsou přímotopy, kde jsou topné spirály, které odebírají proud a jeho průchodem se spirály žhaví. V nabídce jsou jak přímotopy mechanické, tedy s možností jen vypnout/zapnout, tak i s možností programování. Nevýhodou je, že přímotopy sežerou hodně proudu a jejich efektivita je menší. Hned po vypnutí přestávají topit. Navíc nemohou být u hořlavých materiálů, nemůžete na nich nic usušit a proudění vzduchu silně víří prach. Jsou však jednoduché, lehké a skladné.

Akumulační kamna ohřívají akumulační vyzdívku (keramickou, kovovou), která následně vytápí prostor. Výhodou je vyšší setrvačnost, nevýhodou vysoká hmotnost a velký odběr proudu.

Další možností jsou olejové radiátory. Tady působí jako akumulační prostor olej, ve kterém je umístěná daná topná spirála.

V neposlední řadě musíme zmínit infratopidla, která jsou však vhodná spíš do koupelen nebo jako přímotopné zdroje do míst, kam klasické vytápění nedosáhne. Neohřívají totiž vzduch, ale působí přímo na lidskou pokožku pomocí infračerveného záření.