Řez stromů je základním předpokladem pro jejich dobrý růst. Nejenže se tím zvyšuje výnosnost ovocných stromů, ale také se samotná rostlina zmlazuje, tvaruje a odstraňují se případné vady, které by mohly přerůst ve vážnější nemoc.

Ovocné a okrasné dřeviny by se tak měly pravidelně prořezávat, a to nejlépe v únoru či březnu, tedy v době vegetačního klidu. Počasí by mělo být mírné, aby řezné rány nezamrzly. Důležité je rovněž následné ošetření ran. Místa řezů větší než 3 cm poskytují původcům chorob ideální plochu pro napadení. Proto se vždy musí uzavřít balzámem na rány. Řeže se nebo stříhá hned za větevním límečkem odshora šikmo dolů. Velké těžké větve neodřezávejte najednou, hrozí jejich ulomení a rozštěpení.

Okrasné keře díky prořezání intenzivněji vyhání mladé výhonky. Nejlepší čas k prořezání se u nich řídí podle květu. Keře kvetoucí na jaře, jako forsythie, mohou být prořezány hned po květu. Odkvetlé výhonky se ustřihnou až těsně nad zemí. Keř může v létě nasadit dostatek nových výhonků.

Keře, které kvetou v létě, je možné zastřihávat ještě do března nebo dubna. Žádný strach, dorostlé mladé výhonky pak kvetou ještě v tomtéž roce. Odřezky mohou být rozsekány drtičem a tak snadno kompostovány.

Návod a tipy

Zkrácení hlavního výhonku, odstranění konkurenčních výhonků: Vyberte hlavní výhonek a zkraťte ho, všechny konkurenční výhonky odstraňte. Vyberte tři až čtyři hlavní větve, které jsou rovnoměrně uspořádány kolem hlavního výhonku, zkraťte je o polovinu tak, aby jejich horní poupata byla ve stejné výšce; ostatní odstraňte. Svislé výhonky ustřihněte a všechny, které rostou dovnitř, odstraňte.

První řez stromů: První prořezávání stromů se děje již po jejich zasazení: zasadí-li se na jaře, popř. jedná-li se o dvouletý roubovanec, provádí se řez ihned po výsadbě. Sází-li se na podzim, provádí se řez po výsadbě následující jaro. Odstraňte první květy, aby dřeviny v prvním roce nenesly žádné plody. To posiluje růst kořenů.

Formování korun prořezáváním od 2. roku po vysazení: Od druhého roku po vysazení se v dalších 3 až 5 letech vždy zpravidla na jaře provádí formování korun prořezáváním, aby se mohla tvořit koruna stromu. Jak na to? O čtvrtinu délky zkraťte boční výhonky, odstraňte druhý vytvořený středový výhonek a strmě rostoucí výhonky. Hlavní výhonek zastřihněte o šířku ruky výše než boční výhonky. Odstraňte výhonky, které rostou dovnitř.

Prosvětlovací nebo omlazovací řez na podzim: Jakmile ovocné stromy shodí listy, může se až do ledna provádět prosvětlovací a omlazovací řez. K tomuto účelu zvolte slunečný mrazivý den. Při prosvětlování se odstraní mrtvé, nemocné nebo poškozené dřevo a odříznou se větve, které rostou těsně vedle sebe, kříží se nebo se o sebe třou, kromě toho se odstraní výhonky rostoucí dovnitř.

Omlazovací řez pro staré stromy: Staré stromy, které už sotva kdy vyženou nové výhony, by měly dostat omlazovací řez. Přitom se koruna zastřihne asi o třetinu. Větší rány vždy ošetřete prostředkem na uzavírání ran.

Okrasné dřeviny: Okrasné dřeviny musí být každé 2 až 3 roky prosvětleny. K tomuto účelu se na spodku keřů odstraňují některé staré větve. Ošetřete rány v prostoru nad zemí.

Odstraňte rakovinu ovocných stromů: Místa napadená rakovinou ovocných stromů odstraňte pilou a dlátem. Silně napadené větve kompletně odstraňte. Řezné rány uzavřete.

Ochrana před hmyzem: Na ochranu před housenkami píďalky podzimní, vlnatky krvavé a mravenců se doporučuje lepový pás proti housenkám a mravencům. Aby se zabránilo napadení sviluškami a červci, měly by být dřeviny krátce před vyrašením ošetřeny prostředkem na postřik výhonků proti sviluškám a červcům atd.

Tipy na pomocníky pro prořez:

Klasické nůžky na větve Gardena Classic 480 B jsou ideální ke stříhání čerstvých větví. Přesně broušené nože jsou vybaveny povlakem proti ulpívání rostlinných zbytků. Vynikající geometrie střihu zaručuje optimální přenos síly a lehký a čistý střih. Velké jednostranné tlumiče dorazu ze speciálního plastu chrání klouby. Stabilní ocelová páková ramena ve tvaru kapky zajišťují snadné používání, ergonomicky tvarované rukojeti se stopkou zabraňují sklouzávání. Celková délka nůžek je 480 mm, nůžky ustřihnou větve o maximálním průměru 30 mm. Doporučená cena: 675 Kč.

Pro přípravu palivového dříví i nutnou údržbu dřevin na pozemcích je vhodná benzínová pila STIHL MS 211 Picco Duro s řeznou délkou 35 cm, která vyniká speciálním, velmi odolným tvrdokovovým řetězem Picco Duro. Ten ve srovnání s běžnými pilovými řetězy několikanásobně prodlužuje interval ostření broušení řetězu, a navíc disponuje dlouhou životností. Kompaktní pila STIHL MS 211 Picco Duro nabízí pracovní komfort, a to díky nízkým vibracím a technologii motoru 2-MIX, jež šetří palivo a snižuje emise. Můžete s ní nejen řezat palivové dříví, ale i kácet stromy až s 30cm průměrem. Doporučená cena: 8 290 Kč

Zahradní sklápěcí pilka Gardena 135 P má celkovou délku 135 mm a je určena na prořez tenčích větví. S praktickým tlačítkem blokování můžete pilu pevně nastavit do třech různých pozic. Potěší navíc všechny, kteří chtějí mít své oblíbené nástroje neustále po ruce. Pokud pilu nepotřebujete, jednoduše ji znovu složíte a zavěsíte za praktické očko nebo schováte do kapsy. Je tak ideální i pro výletníky a dobrodruhy. Záruční doba v trvání 25 let. Doporučená cena: 690 Kč.

Jak se zbavit větví? Jednoduše. Při úklidu větví z vaší zahrady je nejlepším pomocníkem štěpkovač, který nadbytečné větve změní v malý a lehce kompostovatelný materiál. Cenově dostupný, uživatelsky komfortní a zároveň výkonný je např. elektrický model VIKING GE 150 s plnicím otvorem ve tvaru čtyřlístku. Disponuje nožovým kotoučem se sníženou hlučností a patentovanou řezací technikou Multi-Cut 150, která zpracuje větve do průměru 35 mm. Doporučená cena: 10 390 Kč

Gardena akumulátorové teleskopické nůžky THS Li-18/42 se skvěle hodí pro stříhání živých plotů ve výškách i při zemi. Nůžky disponují lehkou teleskopickou násadou, která umožňuje pohodlně a bez námahy dosáhnout do míst, do kterých byste jinak museli nebezpečně šplhat a zbytečně vynakládat sílu. Délku násady teleskopických nůžek lze jednoduše přizpůsobit požadované výšce, pracovat můžete až v dosahu 3 metrů. Velkým benefitem je výkyvná řezná hlava, která zajišťuje snadné stříhání vrcholu živého plotu z bezpečného místa na zemi bez použití žebříku i jednoduchý střih půdopokryvných rostlin. Nůžky zvládnou pracovat při plně nabitém akumulátoru až 75 minut. O zbývajících energetických rezervách informuje praktický indikátor stavu nabití POWERinfo, prázdný akumulátor lze kompletně dobít za cca 3 hodiny. Výhodou je, že akumulátor je možné používat i k dalším akumulátorovým přístrojům Gardena. Doporučená cena: 3 990 Kč.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com