Trvalo asi tři roky, než místo na inzerát našli, protože takových samot není úplně nazbyt. Velký sad plný starých ovocných stromů byl zanedbaný stejně jako chatka, která zde stála, ovšem neposkytovala potřebný prostor. To se dalo řešit, nespornou předností pozemku totiž bylo, že část byla v katastru zapsaná jako stavební, takže se dalo běžným způsobem získat stavební povolení pro novou a větší chatu.

K lesu čelem

Při plánování nové stavby oslovili majitelé více architektů, ale až na třetí pokus potkali architekty z Atelieru 02, kteří s jejich vizí souzněli, a navíc nechtěli původní chatku zbourat a stavět na jejím místě. Chatka tedy zůstala a čeká na rekonstrukci, jež by jí v budoucnu měla dodat nový účel – plánuje se v ní totiž sauna. Kousek od ní pak vyrostla nová, větší dřevostavba.

„Místo, kde stavět, bylo určené územním plánem, ale šlo o to dům správně natočit, aby vynikl genius loci,“ připomíná majitelka. Čelní stěnou je proto chata otočená směrem k nedalekému lesu za loukou, velká okna a dveře z jedné strany ji propojují s ovocným sadem, zatímco na opačné straně je z kuchyňského okna výhled právě na původní chatku. Ale ani nová stavba velikostí vyloženě nezaskočí. „Podobu chaty řídil fakt, že trávíme hodně času venku, snažíme se obhospodařovat prozatím aspoň půlku rozlehlého sadu, takže prostor uvnitř nepotřebujeme velký, pro nás s dvěma dětmi je zcela dostačující,“ vysvětluje majitelka.

Ostrov mezi jabloněmi

Jenže stavba i malého domu uprostřed přírody, který má přitom poskytovat pohodlí dnešní doby, znamená náležité plánování toho, jak se v něm bude žít, protože na toto místo prostě nevedou žádné dráty ani potrubí. „Protože je chata relativně malá, dá se vytopit krbovými kamny na dřevo, je ho kolem ještě na dlouho dostatek,“ pokračuje majitelka. „V kuchyni máme plynový dvojvařič napájený bombou, takže elektřinu potřebujeme jen na svícení, ledničku, ohřev vody a varnou konvici, víc spotřebičů uvnitř není.“

Repertoár přípravy pokrmů pochopitelně rozšiřuje venkovní ohniště a komfort pobytu koupací sud na terase, kde se voda také ohřívá pomocí kamen na dřevo. Elektřiny tedy spotřebuje dům poměrně málo. Hlavním zdrojem jsou fotovoltaické panely na střeše s bateriovým úložištěm, které pro provoz v méně slunečných částech roku doplňuje generátor. „Je to malinko náročnější na organizaci, bereme s sebou jen množství jídla odpovídající délce pobytu, zbytky odvážíme, protože když odjíždíme, vypínáme ledničku,“ dodává majitelka.

Pokud vás chata zaujala, zbytek článku a další fotografie najdete v únorovém čísle časopisu Dům a zahrada, které vychází 19. ledna.

Autoři: Atelier 02

Autoři: Atelier 02

Architektonické studio Atelier 02 založil Ing. arch. Milan Stejskal, který se v oboru pohybuje více než 28 let. Studio sídlí v Havlíčkově Brodě a má za sebou 74 postavených budov a 42 realizovaných interiérů. www.atelier02.cz