Stále stoupající ceny energií a stále ubývající zdroje vyvolávají u nás všech otázky typu: „Budu si moci svůj dům dovolit i za 10 let?“ nebo „Jak mám zaplatit můj další účet za topení?“. Je tedy na čase zamyslet se nad alternativními zdroji energie. Ale proč bychom si měli lámat hlavu s obnovitelnými zdroji, když je mnohem jednodušší nespotřebovávat energii vůbec žádnou!

Jedinou formou energie, kterou máme neomezeně k dispozici, je úspora energie!

Pasivní dům nabízí jednu z mnoha možností. Na základě inteligentního plánování a precizní realizace vykazuje tento stavební standard spotřebu energie max. 15 kWh/m2/rok. To je 90procentní úspora v porovnání s konvenčním rodinným domem! Náklady na energii a na topení jsou tím pádem téměř nulové. Navíc tento stavební standard nabízí i další přednosti: neustálý přívod čerstvého vzduchu bez prachových a pylových částic a obzvláště útulnou domácí atmosféru s příjemnou pokojovou teplotou.

Bydlení na zkoušku

Rozhodujete se, zda postavit pasivní dům? Máte možnost strávit víkend nebo třeba celý týden v jednom z pěti pasivních domů obklopených hezkou přírodou a stojících na kraji obce Großschönau s dobře fungující infrastrukturou. Pobyt „na zkoušku“ je samozřejmě placený, je na uvážení každého stavebníka, zda se mu „vyplatí“ investovat do jednoho testovacího víkendu. Můžete s sebou vzít i celou rodinu a aktivně strávit několik dní v Rakousku, nedaleko od hranic s ČR.

Nabídka bydlení na zkoušku v Sonnenplatz Großschönau je evropským unikátem. Návštěvníkům skýtá jedinečnou možnost pocítit, jak se žije v pasivním domě, poznat způsob, jakým funguje větrání v obytných místnostech a jak blahodárně tato technika působí na vnitřní klima.

Největší komfort bydlení a kvalita života!

Již přes 3.200 návštěvníků využilo možnosti bydlet na zkoušku v jednom z pěti pasivních domů v První evropské vesnici pasivních domů, a mohli tak pocítit přednosti pasivních domů postavených dle kritéria aktivního klimatu sami na sobě. Reakce obyvatel na bydlení na zkoušku jsou velmi pozitivní. Na otázku, zda a jak se naplnila jejich očekávání, odpovídali: „Pobyt v Sonnenplatz Großschönau je nezaplatitelná a přesvědčivá zkušenost pro ty, kteří chtějí stavět dům“. „Sebelepší prospekt nedokáže popsat tyto dojmy“. Jeden mladý manželský pár prohlásil: „Právě jsme se definitivně rozhodli pro stavbu pasivního domu.“

98 % všech rodin, které zde bydlely na zkoušku, nás ujistilo, že budou bydlení na zkoušku aktivně doporučovat.

Großschönau je energeticky nejúspornější obec Dolního Rakouska!

Projektem „Sonnenplatz a První evropská vesnice pasivních domů k bydlení na zkoušku“ byla dolnorakouská obec Großschönau prohlášena vítězem soutěže Obec šetrná ke klimatu 2008 v kategorii Úspory energie.

Více vědomostí - více poradenství!

Sonnenplatz, jakožto partner energetického poradenství, nabízí těm, kdo chtějí stavět či rekonstruovat dům, kompetentní a nezávislé poradenství jak k novostavbám, tak i k rekonstrukcím!

Neustále stoupající ceny energií stávající i budoucí majitele domů děsí. Stalo se nezbytnou nutností zamýšlet se nad energetickou spotřebou a držet ji tak nízkou, jak jen to je možné.

Ale jak a kde by se dalo ušetřit? Tato úvaha staví všechny před velký problém a není lehké najít správnou odpověď. Odpověď lze najít ve vesnici pasivních domů v Sonnenplatz Großschönau. Pět postavených příkladů informuje o různých stavebních a konstrukčních možnostech a umožňuje individuální poradenství přímo v objektu.

Při provozování bydlení na zkoušku sbírá vesnice pasivních domů cenné empirické hodnoty o užitkových vlastnostech, domácí technice, porovnává teorii s praxí. Tyto hodnoty slouží jako doplňková služba k nezávislému poradenství. Dočasní obyvatelé mají příležitost prohlédnout si technologii stavby pod lupou. Přednosti a přínos komfortu mohou být tak nejlépe vyzkoušeny. Krom toho tak mohou být vytěsněny poslední pochybnosti ve vztahu k pasivnímu domu.

Neodmyslitelnou součástí pobytu je obsáhlé poradenství na téma stavba domů budoucnosti. Těm, co plánují stavbu pasivního domu, se přitom dostane individuálního poradenství přímo na míru. Na přání obdrží hosté rovněž detailní informaci od stavebních firem zastoupených v Sonnenplatz. Podmínkou je samozřejmě znalost němčiny, popř. si s sebou můžete přivézt tlumočníka. Bližší informace získáte na office@sonnenplatz.at.

Pokud se zajímáte o výstavbu pasivních domů, můžete také využít bezplatného a nezávislého poradenského střediska Energy Centre České Budějovice, které dále nabízí i konzultace na téma rekonstrukce domů, vytápění, obnovitelné zdroje energie, dotace Zelená úsporám atd. Poradenství je poskytováno osobně (je potřeba se předem objednat), e-mailem (eccb@eccb.cz) nebo telefonicky (tel.: 387312580). Více informací naleznete na www.eccb.cz.