1. Přírodní zázrak aloe vera

Aloe vera je rostlina, jejíž výtažek je v kosmetickém, ale i farmaceutickém průmyslu dobře známý. Gel z listů je vysoce hydratační, obsahuje vitaminy A, C a E, tedy všechny, které umějí zklidnit, vyživit a regenerovat pokožku. Je užitečné mít doma tuto nenáročnou rostlinu, odříznout list a menší postižená místa namazat šťávou. Na větší spálené plochy se vyplatí koupit si gel z této květiny nebo přímo krém po opalování s výtažkem z aloe vera.

2. Bylinkové obklady

Jednou z možností, jak zmírnit bolest popálené kůže, jsou obklady z bylinek. Na zchlazení skvěle funguje máta, protizánětlivě i na uklidnění kůže použijte obklad z heřmánku. Látky v zeleném čaji, jako jsou třísloviny a theobromin, pomáhají proti bolesti. Z uvedených bylin udělejte výluh, nechte vychladit a přikládejte jako obklady.

3. Jogurt nebo tvaroh

Mléčné výrobky mají na kůži uklidňující a hojivé účinky. Ne nadarmo se používají i jako pleťové masky. Probiotický jogurt obsahuje živé probiotické kultury a enzymy a pomáhá léčit pokožku. Vychlazený jogurt nebo tvaroh zlehka namažte na popálenou kůži a nechte působit, dokud nezteplá (5 až 10 minut), potom smyjte vlažnou vodou. Pokud máte jen mléko, namočte do něj hadřík, vyždímejte a přikládejte na postižené místo.

4. Kysané zelí

Tuto dobrou radu možná moc lidí nezná, ale funguje skvěle. O kysaném zelí se mluví jako o superpotravině. Obsahuje spoustu vitaminu C, karotenoidy, které zklidňují a regenerují kožní buňky, a také probiotika zklidňující pokožku. Ideálně chlazené kysané zelí rozprostřeme na postiženou oblast a necháme působit 20 minut. Můžeme si také udělat látkový obklad pomocí tkaniny namočené ve vodě z kysaného zelí.

5. Panthenol

Přípravky po opalování s panthenolem patří mezi ty nejúčinnější. Ideální je, pokud je obsah panthenolu v produktu alespoň 1 %. Účinná látka, kyselina pantothenová neboli vitamin B5, umí zklidnit a hydratovat pokožku a urychlit hojení.

S puchýři k lékaři

Sluneční paprsky mohou způsobit popáleniny prvního, ale i druhého stupně. U prvního jde o zarudnutí, svědění, pálení a bolest. Jde vlastně o akutní, neinfekční zánět kůže. Ke zhojení dochází spontánně po několika dnech, netvoří se jizva a není zde riziko infekce. Na tento stupeň bohatě postačí přípravky po opalování z drogerie či lékárny.

Popáleniny druhého stupně poznáme podle puchýřků, vyplněných tekutinou, které po případném prasknutí odhalí spodnější vrstvu pokožky. Puchýře proto nikdy nepropichujeme a snažíme se, aby se neporušily a do rány se nezanesla infekce. Puchýřky se hojí po týdnu až 10 dnech a výrazně pomoci jim můžeme přípravky z lékárny, které by měl ideálně doporučit lékař. Tento druhý stupeň popálení od slunce ještě většinou nevytvoří jizvičky, ale právě zmíněné krémy jejich riziko ještě eliminují. Popáleniny „do puchýřů“ je třeba sledovat, nechodit s nimi na slunce a po zhojení je držet ve stínu nebo ošetřené krémem, aby se nevytvořily pigmentové skvrny.

Zdroj: ireceptar.cz, idnes.cz