Jde totiž o New Forest National Park v New Hampshire. Tady se opravdu stavět nesmí. Starší pár, který vlastnil pozemek, ale bydlet chtěl. A tak se informovali, jak by tam bydlet mohli. Z úřadu jim přišla odpověď, že jedině stavba, která není základem spojená se zemí, tedy třeba nějaký karavan. Tedy maximálně dva karavany. A tak se zeptali architektů z PAD Studia, jak by tohle šlo vyřešit. I u nás známe zemní vruty a právě ty architekti využili a navrhli dům na nohách o maximální dovolené velikosti. Omezení bylo také zákonem o karavanech z roku 1968. Stavba se totiž nesmí provádět na místě, takže se jedná o konstrukci montovanou v továrně a dovezenou na místo po částech.

Kaštanové království

Jednopodlažní dům byste v létě snad ani na první pohled nenašli. I když stojí na nohách, je nízký a ztrácí se v okolní zeleni. Je totiž obložen dřevem z místního kaštanu, takže splývá s přírodou. Navíc krajinná architektka Helen Elks-Smithová přizpůsobila prostor tak, aby dům co nejlépe zapadal do krajiny.

Dům samotný je složen ze SIPS panelů vložených do pevného dřevěného rámu. Ten stojí na rámu kovovém, takže je zaručena pevná a za všech okolností vzduchotěsná konstrukce, kterou lze snadno demontovat a odvézt jinam, pokud by bylo zapotřebí. Velká okna propouští do interiéru dost světla, což v britském podnebí je docela potřeba. Navíc je dům řešen jako pasivní, což znamená nízkou spotřebu energie. Pro vytápění využívá tepelné čerpadlo země / voda, na střeše jsou FVE panely 3,97 kW a uvnitř je navíc řízená větrací jednotka s rekuperací tepla. Na místě je pak zřízena domácí čistička odpadních vod.

A co na to majitelé? Jsou nadšeni. „Sedíme v posteli a sledujeme venku jeleny, lišky a ptáky. Máme z toho obrovskou radost.“