Pokud si chcete zařídit pohodlné a zdravé spaní, nestačí jen jít do prvního obchodu a koupit nějakou postel. Výzkumné týmy po celém světě pracují na nejnovějších poznatcích v oboru hledání ideální formy spánku a odborné časopisy po celém světě informace o výsledcích jejich bádání zprostředkovávají veřejnosti. Tolik lidí se zabývá vědou zvanou spánek, a vy byste si jen tak koupili obyčejnou postel?!

Filozofií dobrého spaní se už léta zabývá firma JMP, která také pod tímto názvem provozuje své obchody se zdravotními matracemi. Systém Valty, který JMP doporučuje, je promyšlená kombinace ortopedického polohovacího roštu a zdravotní matrace. Systém se vyrábí na míru konkrétního lůžka a je možné ho využít i v rámu například oblíbené historické postele. Dalším aspektem je váha zákazníka, každý může mít matraci přizpůsobenou své tělesné hmotnosti.

Ortopedický rošt Valty je také možné jednoduše svinout a převézt třeba na chalupu. Cena systému Valty je od 14020 Kč. Cena lamelových roštů se pohybuje od 2330 v nejjednodušším provedení, po motorově ovládaný polohovací rošt za 13170 Kč. Nejnovější typy matrací z polyuretanové pěny Durén, (ideálně kopíruje tvar ležícího těla a v oblasti ramen má měkčí povrch, tzv. ramenní kolébku) stojí při rozměru 200 x 90 x 12 cm při oboustranném proševu od 4490 Kč.

Pokud neplánujete nákup přímo ve Studiu zdravého spaní, nevadí. Ortopedické polohovatelné lamelové rošty nabízejí všechny specializované prodejny lehacího nábytku. Přímo na zdravotní matrace se specializuje STUDIO MATEX. Ceny se pohybují od 1790 Kč a máte jistotu, že vám poradí skutečně zkušení odborníci.

Dvě důležité zásady byste měli vědět už předem: I do dvojlůžka se dávají dva samostatné, na sobě nezávislé polohovací rošty, protože jedině tak mohou uspokojit vaše individuální potřeby. A pokud se rozhodnete pro polohovací rošt, je důležité k němu pořídit nejlépe kaučukovou (latexovou) matraci, která se nejlépe přizpůsobuje změnám tvarů a narozdíl od pružinových matrací tak nesnižuje účinnost roštu.

Polohovatelnost jednotlivých typů matrací by měla být vždy uvedena na informačním letáku v prodejně. Nejnovějším typem polohovacího roštu je Lattoflex, který byl poprvé představen letos na jaře na kolínském veletrhu. Lamely jsou v roštu nahrazeny systémem pravidelně rozmístěných bodů, které roznášejí váhu ležícího těla a individuálně reagují v oblasti každého bodu. Plastové prvky jsou kombinovány s ušlechtilým kovem rámu. Cena se pohybuje od 3750 do 15000 Kč, u nás Lattoflex zastupuje ASON.

Přestože postele s vodní matrací zatím u nás působí jako něco výstředního, měli bychom se o nich v souvislosti se zdravým spánkem zmínit. Vodní matrace, která je uložena v pevném rámu a v ochranné vaně, je testována při zatížení 2000 kg. Povrch matrace je hygienicky nezávadný a nevstřebává prach ani pot. Jako potah se doporučuje termoprostěradlo a froté prostěradlo.

Pod matrací a ochrannou vanou je umístěno topné těleso, které vyhřívá vodu v rozmezí 21 - 38 stupňů C, ideální teplota je 28 stupňů. Teplo se předává tělu, které se tak dokonale uvolní a regenerace svalstva probíhá podstatně rychleji. Váha těla je na vodní matraci rovnoměrně rozložena, a protože tělo nepotřebuje neustále odbourávat tlak na tlakové body těla, ztrácí se nutnost obracení se během spánku. Cena vodního lůžka je od 30000 Kč. Poslední zprávy z výzkumných pracovišť naznačují, že právě matrace naplněná vodou a v budoucnu i naplněná vzduchem bude dalším stupněm k dosažení ideálního pohodlí při spánku. -OS-