Čaj bez kofeinu v podstatě neexistuje. Přesto je jejich vztah opředen mnoha mýty. Můžete slyšet, že v čaji je jiná látka než v kávě. To ale není pravda. Oba nápoje obsahují kofein.

Jednoduché srovnání kávy a čaje najdete i zde: https://www.youtube.com/watch?v=eDmWj09bza8

V čem je zásadní rozdíl?

Jeden šálek (200 ml) černého čaje obsahuje v průměru 40 mg kofeinu (teinu). Jeden šálek kávy obsahuje zhruba 80 mg. Navíc se chovají odlišně. Kofein v kávě se volně pohybuje, zatímco v čaji se váže na jiné látky.

Když si dáte čaj, také vás nakopne. Ale účinek přijde později, nastupuje pomaleji a vydrží déle. Kafe nás nakopne takřka hned, ale zase rychleji jeho účinky vyprchají.

V kterém čaji je nejvíc kofeinu?

Nejvíc kofeinu obsahují čaje pocházející z čajovníku assámského. Naopak čaje z čajovníku čínského ho obsahují méně. Také záleží na tom, kde čajovník roste. Ty z vyšších poloh obsahují kofeinu méně. Další důležitou roli hraje stáří listu při sklizni, čím starší jsou, tím méně kofeinu obsahují.

I vy můžete množství kofeinu v čaji ovlivnit. Logicky platí, že čím víc čaje, tím víc je v něm kofeinu. Také platí, že čím déle se čaj louhuje a čím je voda teplejší, tím více kofeinu se do čaje uvolní.

Pokud se chcete kofeinu úplně vyhnout, pijte čaje ovocné nebo bylinkové. Tam kofein není. Bezkofeinový čaj není nikdy úplně bez kofeinu, jen je ho velmi málo.

Zdroj: cajovebedynky.cz, oxalis.cz