Při výběru nerezového dřezu je potřeba zvážit několik faktorů. Patří mezi ně kvalita nebo tloušťka materiálu, spodní vrstva nebo povrchové úpravy. Postupně se na tato kritéria podíváme podrobněji.

Není nerez jako nerez

Nerezová ocel má celou řadu svých druhů, vedle austenitické nebo feritické lze zmínit také martenzitickou nebo duplexní. Nerezové dřezy jsou nejčastěji vyrobeny z chrom-niklové potravinářské oceli 18/10 nebo 16/10.

Mezi výhody tohoto materiálu patří odolnost vůči nárazu, chemickým účinkům a vysoká hygienická úroveň. Tato ocel je navíc 100% recyklovatelná, čímž potěšíme nejednoho ekologicky smýšlejícího člověka.

Základem je výběr správné tloušťky materiálu

Chrom-niklovou potravinářskou ocel naleznete v různých tloušťkách. Obecně platí dvě věci: čím tlustší materiál je, tím kvalitnější a odolnější proti poškození je, zároveň si za něj ale také budete muset připlatit.

Můžete si zakoupit dřezy tenčí než 0,5 mm, ty jsou ale velmi slabé. Obyčejné, tedy ty nejběžnější a nejdostupnější dřezy mají tloušťku od 0,5 do 0,6 mm. Naleznete ale i dřezy, které mají tloušťku přes 1,0 mm.

Typy povrchů a jejich výhody

Z pohledu povrchu lze rozdělit nerezové dřezy do dvou hlavních skupin. Tou první jsou lesklé povrchy, druhou texturované.

Lesklé povrchy mají tu výhodu, že se jednodušeji čistí. Na druhou stranu jsou méně odolné vůči škrábancům nebo jinému mechanickému poškození. Naproti tomu texturovaný povrch lépe zamaskuje případné škrábance, které zákonitě vzniknou v důsledku dlouhodobého používání. Jejich nevýhoda spočívá v nutnosti častějšího čištění nerovného povrchu.

Zdroje: eshop-franke.cz, fasteners-cz.cz