Nepodceňte přípravu, vyplatí se to

Pro zvládnutí celého procesu stěhování je nezbytná kvalitní příprava. Stanovte si tedy konkrétní termín, který jí vyhradíte. Začněte tím, že své věci protřídíte do pěti skupin. Vyhledejte vše, co má hodnotu a je možné to zpeněžit. Protřiďte věci, které lze ještě darovat, pro Brno např. platí, že je můžete odevzdat v Armádě spásy. Dejte na stranu vše, co vyžaduje ekologickou likvidaci. Rozlučte se se vším, co jste 2 roky nevzali do ruky, a přehledně srovnejte věci, které si chcete nechat. Pokud se stěhujete v Brně, myslete také na to, že termín u stěhovací firmy je nutno objednávat v dostatečném předstihu až 4 týdnů. Když zadáte ve vyhledávači stěhování Brno na google.cz nebo seznam.cz, najdete spoustu firem, ze kterých můžete vybírat.

Víte, že máte ze zákona nárok při stěhování na volno u svého zaměstnavatele? Volno si bez problémů zažádáte na celý den. Dále doporučujeme s předstihem zjistit podmínky ukončení vaší nájemní smlouvy, popř. smluv pojistných apod.

Nezapomeňte na dodavatele služeb

Plyn, elektřina, voda, internet, kabelová TV, odvoz odpadů nebo pevná linka. Všechny tyto služby souvisí se stěhováním a je potřeba vypovědět je na stávající adrese a přihlásit na adresu novou. Informujte se včas o podmínkách ukončení/přepsání/přihlášení. Některé solidní stěhovací firmy v Brně vám s tímto krokem pomohou a nezbytné přepisy zařídí za vás. O této službě se informujte u stěhovací firmy, kterou jste si vybrali. Při výběru stěhovací firmy se zaměřte hlavně na ty, které se specializují na stěhování bytů nebo domů. Některé firmy se více specializují na stěhování kanceláří, těžkých břemen, strojů apod.

Změnu adresy oznamte včas

Často se při stěhování zapomíná na ohlášení nové adresy zaměstnavateli, bance, pojišťovně, lékaři nebo třeba nejbližším přátelům. Samozřejmostí je pak informovat před stěhováním svou zdravotní pojišťovnu a odbor sociální péče. Nezapomínejte také na svoje děti a změnu adresy nahlaste ve škole a do všech institucí, které vaše děti navštěvují.

Při objednávce stěhování buďte připravení

Při samotném objednání stěhovacích služeb nejen v Brně mějte předem přehled o věcech, které budou vyžadovat zvláštní péči (např. křehké vitríny apod.). Seriózní stěhovací firma vám dokáže pomoci i při stěhování klavíru, stěhování pianina nebo stěhování trezoru. Nezapomeňte, že i taková sedačka může mít 100 kg, a jde tudíž již o těžké břemeno. Důležité jsou také rozměrné kusy nábytku, které bude třeba demontovat (šatní skříně IKEA, postele dvojlůžka, obývací sestavy aj.). Všechny tyto informace byste měli sdělit stěhovací firmě předem tak, aby bylo možné pro vás zvolit nejvhodnější vůz a ideální množství pracovní síly. Nezapomeňte u stěhování také zmínit počet pater, z/do kterých se bude stěhovat, zda máte v domě výtah a kde je možné stěhovací vůz zaparkovat. Zvláště při stěhování do Brna nebo z Brna vám může zajištění parkování ušetřit i tisíce!

Před samotným stěhováním

Zajistěte si dostatek krabic na stěhování, nejlépe pevných a uzavíratelných. Při stěhování v Brně si můžete popřípadě nechat stěhovací krabice dovézt předem a zapůjčit si je. Téměř každá stěhovací firma v Brně vám ráda zapůjčí krabice různých velikostí a některé vám zapůjčí i šatní box na stěhování oblečení. Vše křehké pečlivě označte z boku a z vrchu krabice štítkem. Nezapomeňte u stěhování bytu vyprázdnit všechny spotřebiče a skříně. Při stěhování plynového sporáku se často zapomíná na odpojení přívodů plynu (provádí certifikovaná společnost). Stěhování pračky a její odpojení zvládne stěhovací firma bez větších obtíží.