Zima je pro pokojové rostliny zdlouhavá a náročná. Během vegetačního klidu se totiž rostliny potýkají se suchem a často přetopeným vzduchem v místnosti. Díky tomu jsou rostliny unavené a na jaře potřebují vzpružit. Pokojové rostliny tedy po zimě zkontrolujte a zhodnoťte, jak velký zásah bude potřeba. Všimněte si především toho, jaké rostliny je třeba přesadit, osprchovat a zda je neokupují škůdci. Dále si promyslete, u jakých rostlin bude třeba přidat na zálivce, které rostliny po zimě přemístit a kdy začít s hnojením.

Nejprve ale všechny rostliny ostříhejte od všech uvadlých a suchých částí. Poté je očistěte od nečistot a prachu. Ideální je osprchovat květiny ve sprše. V případě větších rostlin, které se vám do sprchy nevejdou, otřete všechny listy vlhkým hadrem.

Zálivka a hnojení

V zimních měsících většina rostlin nevyžaduje tolik vody. Některé rostliny dokonce zalévat nemusíte vůbec. Na jaře je ale třeba opět množství zálivky zvýšit, a to podle druhu rostlin. Pokojovky nezapomeňte také pravidelně rosit. Do zálivky přidejte také hnojivo. Podpoří růst rostlin a pomůže jim s regenerací po dlouhé zimě. Ať už zvolíte jakýkoliv druh hnojiva, řiďte se pokyny výrobce, abyste své rostliny spíše nezahubili velkým přísunem živin.

Jak přesadit pokojové rostliny

Všechny pokojové rostliny s příchodem jara přesaďte. Jakmile rostlinu z půdy vyndáte, zkontrolujte objem jejích kořenů. Pokud kořeny vyplňují celý květináč, nahraďte ho větším. Nový květináč by měl být větší asi o 2-3 cm než původní. Když máte rostlinu z květináče venku, zkontrolujte také stav kořenů. Špatné, nezdravé a polámané okamžitě odstraňte, ať jde do nového květináče rostlina v dobrém stavu. Nezapomeňte dát na dno nového květináče vrstvu kamínků nebo keramzitu, které zamezí hnilobě kořenů. Po přesazení byste měli pět až šest týdnů počkat s přihnojováním.

Vyberte vhodný substrát

Každý druh rostliny má jiné nároky na substrát. Proto si nezapomeňte před přesazováním nastudovat nároky vašich pokojových rostlin. Například rostliny, které mají rády vlhko, ocení méně propustný substrát. Sukulenty naopak potřebují sušší podmínky, a tak se jim bude nejvíce dařit v propustném substrátu.

Zdroj: Homeincube.cz, Abecedazahrady.dama.cz