Mšice parazitují na celé řadě rostlin tím, že sají jejich šťávy. Jsou velmi rozšířené, jen ve střední Evropě žije několik stovek druhů. Mezi nejznámější patří mšice maková, jabloňová, mrkvová, třešňová nebo chmelová. Z druhového jména je zřejmé, na jaké rostliny mšice míří.

Mšic se můžete zbavit postřikem, jak si jeden domácí vyrobit, se dozvíte ve videu:

Zdroj: Youtube

Čím mšice ohrožují rostliny?

Mšice jsou problematické z vícero důvodů. Jednak okousáváním ničí rostliny, zároveň jsou však přenašečkami mnoha chorob. Je tak žádoucí se jich zbavit. Naštěstí existuje mnoho jednoduchých a osvědčených způsobů, jak mšice dostat z vaší zahrady.

Je to jen chemie

Na mšice spolehlivě zabírají postřiky, a to jak chemické, tak přírodní. Z těch umělých patří mezi velmi účinné Raptol, Decis, Neudosan nebo Torant. Některé druhy mšic se ale vcelku rychle stávají rezistentními vůči chemii. Druhou nevýhodou chemických postřiků je jejich specializace. Často platí, že určitý chemický přípravek zabírá pouze na konkrétní druh mšic, jejichž identifikace ale není snadná.

Přírodní postřiky na mšice

Vedle chemických prostředků si můžete pořídit nebo dokonce vyrobit vlastní přírodní postřik. Na bázi olejů lze zakoupit postřik NeemAzal nebo Natura Rock Effect.

Pokud se rádi učíte novým věcem, můžete si vyzkoušet postřik vyrobit. Mezi nejoblíbenější recepty, které dohledáte na internetu, patří postřiky z česneku, kopřiv nebo tabáku.

Velmi jednoduchý recept je na kopřivový postřik, kdy budete potřebovat na jeden litr vody asi 15 gramů sušené kopřivy. Její listy zalijte studenou vodou a nechte louhovat alespoň 3 dny. Následně směs sceďte a nařeďte ji čtyřmi litry vody. Vzniklý postřik aplikujte na stonky rostlin.

Povolejte berušky!

Pokud nechcete používat postřiky, můžete se zkusit zbavit mšicí povoláním slunéčka sedmitečného. Dospělé berušky vysazujte v chladnějších částech dne, tedy nad ránem nebo k večeru. Předtím jim ale musíte nachystat příznivé prostředí, a proto před vysazením rostliny pokropte vodou.

Do budoucna pamatujte na to, že základní prevencí proti množení mšic je sběr spadlého listí pod rostlinami na podzim. Na listy se často uchytí vajíčka mšic, které přezimují v chladných měsících a poté se z nich vylíhnou samičky mšic a napadnou rostliny.

Zdroje: pasti.cz, abecedazahrady.dama.cz, dumazahrada.cz, prima-receptar.cz