Přestože španělská kuchyně nepatří mezi tak známé jako francouzská, čínská či italská, rozhodně stojí za zmínku. Dnes se tedy zmíníme o tom co se vaří a jí ve slunném Španělsku. Co je charakteristické Ve španělské kuchyni se hodně koření a to především aromatickými bylinkami. Nejvíce se užívá šafránu, který dodává jídlu na výrazné žluté barvě. Nesmí chybět česnek či cibule a samozřejmě olivový olej, který se používá do salátů, ale i na smažení a podobně. Nebyla by to španělská kuchyně, kdyby na stole chyběla hromada zeleniny a ovoce. Mezi nejoblíbenější zeleninu patří rajčata, papriky, okurky, špenát, zelí, mrkev, artyčoky a lilek. Z luštěnin je to především hrách a fazole. Masité pokrmy se připravují z ryb, darů moře, z hovězího, skopového, vepřového a drůbežího masa. Chuťově zajímavé jsou především pokrmy připravené z ryb, mušlí, krabů, krevet a raků. K rybám je často podávána omáčka nebo ochucená majonéza. Jinak se jako příloha podává rýže, brambor a bílý chléb. Častým pokrmem jsou i různé omelety a nákypy ze sýrů, ryb i zeleniny. Polévky jsou obvykle připravovány z masového, rybího či zeleninového vývaru. K oblíbeným polévkám v horkých dnech patří studené zeleninové. Dobré jídlo je třeba i zapít lahodným nápojem, kterým je ve Španělsku převážně víno. Ze známějších vín lze jmenovat Rioja, dezertní víno Málaga. Za zmínku stojí i španělské koňaky a likéry především ty, které jsou ochuceny anýzem. Velké oblibě se tu pak těší míchaný chlazený nápoj Sangría. Typická jídla - speciality Místními specialitami, které stojí za ochutnání jsou například gazpacho - studená rajčatová polévka, paella - národní pokrm připravovaný z rýže, masa, zeleniny a koření, tortilla - bramborová placka a samozřejmě sangría - míchaný nápoj z červeného vína, šampaňské nebo pomerančové limonády, Martini, Brandy, směsy ovoce a ledu.