Základem zdravého a osvěžujícího spánku je příjemný prostor a kvalitní postel. Přesto právě toto si často nedopřáváme - ložnici umísťujeme do nejmenší, často špatně větratelné místnosti, na posteli nepochopitelně šetříme. Přitom v této místnosti a na tomto kusu nábytku strávíme třetinu života. Což je jistě více než sezením v křesle a sledováním televize, ovšem na tomto vybavení domácnosti obvykle nešetříme vůbec. Ložnice může být prostorově malá, po stranách postele by však mělo zbýt alespoň půl metru místa, abychom mohli pohodlně ulehnout i vstát z postele. Není třeba centrální osvětlení, ale praktická je lampička nad každým lůžkem. Nezbytné je dobré odvětrání místnosti, optimální je také její orientace do klidného traktu domu. Pokud jde o postel, vhodná matrace a rošt by měly tělo přirozeně podpírat ve všech polohách, lůžko pak vybíráme na míru konkrétnímu spáči s přihlédnutím k jeho tělesným proporcím, výšce, hmotnosti i věku, případně také k různým zdravotním omezením. Postel sice nekupujeme jen jednou za život, ale přesto bychom měli při výběru přemýšlet dopředu - možná budeme časem potřebovat polohovací rošt, jestliže máme rádi pohodlí, přestane nám třeba za pár let vyhovovat úzká postel…

Jestliže vybíráme manželské dvojlůžko, je velice důležité, zda zvolíme matrace separované, nebo spojené. Matrace v celku nemá nepříjemnou střední rýhu, na druhé straně se však mohou partneři ve spánku navzájem rušit, toto riziko se zvyšuje při jejich rozdílné výšce a hmotnosti. V případě děleného lůžka máme možnost vybrat každé z nich na míru konkrétní osobě, obě části by ale měly mít stejný typ roštu, aby bylo možné v případě nutnosti změnit stranu, na které spíme - třeba kvůli výšce prostoru nad postelí či kvůli průvanu, vstávání k dětem v noci a podobně. Samozřejmostí při výběru postele je zdravotní nezávadnost všech použitých materiálů.

Vybíráme matraci

Matrace dvoulůžka mohou být naproti tomu rozdílné konstrukce a materiálu, ovšem musí být stejně vysoké. Každý si však může vybrat takovou, která nejlépe vyhovuje jeho potřebám či zdravotním nárokům. Velikost matrace musí vždy odpovídat vnitřním rozměrům postele, nesmí být menší a už vůbec ne větší. Také by se neměla skládat z několika samostatných menších částí. Postel by měla být tak velká, abychom měli při spánku dostatek pohodlí. Minimální délka je dána výškou postavy zvětšené o 30 cm, šířka pak minimálně 90 cm, v případě dvoulůžka 160 cm.

Takzvaná francouzská dvoulůžka, široká pouze 140 cm, jsou v našich podmínkách díky svým parametrům použitelná spíše k příležitostnému spaní dvou osob. Nejběžnější šířkou dvoulůžka bývá 180 až 200 cm, jestliže máme v ložnici dostatek místa, nemusíme se bát ani šířky 220 cm, matrace široká alespoň 100 cm poskytuje výrazně lepší komfort spaní. Důležitá je i konstrukce postele - lepší je bez spodního úložného prostoru nebo s pouze částečnou možností ukládání, aby byla matrace dobře odvětrávaná. Ta by navíc měla také umožňovat přístup vzduchu k tělu, neboť se i ve spánku potíme a kromě potu vylučujeme další látky z těla. Je také lepší lůžkoviny nezastýlat, ale nechat je přes den větrat. Pokud to není možné, necháme je alespoň nějakou dobu ráno před ustláním vychladnout a „vydýchat“.

Důležitý je materiál matrace - tělo se na ní nesmí přehřívat, ale nesmí nám být ani zima, neboť tepelná pohoda je jedním ze základů kvality spaní. Matrace by měla mít také alespoň snímatelný potah, umožňující praní nebo čištění. Ten může suplovat i takzvaná zimní a letní podložka, jestliže matrace žádný snímatelný potah nemá, může ho částečně nahradit i vypínací prostěradlo, které pravidelně pereme.

Materiály pro matrace

Z hlediska materiálů a konstrukce máme na výběr matrace s pružinovým jádrem. Zde platí, že matrace se přizpůsobuje tvaru těla tím lépe, čím více pružin obsahuje, přičemž mezi nejkvalitnější patří matrace s takzvaným taštičkovým jádrem. Je třeba počítat s tím, že tento typ matrací nesnese velké ohýbání, měly by ležet tedy buď na rovném, či pouze mírně polohovatelném lamelovém roštu, případně na palubkovém podkladu. Další možností jsou pěnové matrace, vyrobené z PUR a HR pěny a z Lazy Foam.

Matrace z PUR pěny jsou tvořeny několika polyuretanovými deskami, jádro je opatřeno průduchy pro odvětrání, desky mohou být kombinovány s vrstvami přírodních materiálů - kokosu, bavlny, vlny…

Matrace z HR - takzvané studené pěny, se vyznačují vysokou elasticitou při velké objemové hustotě, mají výbornou průvzdušnost. Vysoce kvalitní jsou matrace s tvarovou pamětí - PUR pěna je zde doplněna tzv. línou pěnou - Lazy Foam. Ta po zahřátí tělem výborně kopíruje tvar ležící postavy a rozloží váhu po celé ploše matrace. Dalšími materiály pro výrobu zdravotních matrací jsou latex nebo biopěna. Základem biopěny jsou při výrobě přírodní rostlinné oleje, které mají příznivý vliv na lidskou pokožku. Obecně by se matrace měla vždy tělu přizpůsobovat podélně, příčně by však měla být tuhá. Vhodná není příliš měkká matrace, v níž je tělo hluboce zabořeno a leží v prohlubni, musí umožnit snadné otáčení a změnu polohy bez narušení spánku. Ovšem nesmí být ani příliš tvrdá, ta může způsobovat otlaky a deformace kloubů a podobně.

-Dana D. Daňková-

Foto: www.thinkstock.cz