Přichází podzim – ranní mlhy a odpolední deštíky nejsou nic neobvyklého. A s podzimem přichází i čas zavařování. Dnes se budeme soustředit na švestky.

Švestky rozhodně doporučujeme spotřebovat čerstvé, pokud se nepovede, tak zavařit. Obsahují glukózu, fruktózu, sacharózu, ale také mnoho organických kyselin, především kyselinu jablečnou, citronovou, salicylovou, šťavelovou. Jsou bohatší na minerální látky než třeba jablka a hrušky – najdete v nich draslík, fosfor, sodík, železo, hořčík i vápník. Mimo to také vitaminy jako karoten, vitamin C, aneurin, riboflavin.

Jak na zavařování? Vyzkoušejte švestkový kompot

Připravte si zavařovací sklenice, které předtím omyjte horkou vodou. Následně je vložte do pekáče s vodou, dejte pozor, aby se navzájem nedotýkaly, a nechte asi 10 minut prohřát. Tím je zbavíte všech nečistot.

Následně ovoce nakrájejte na menší kostky, můžete oloupat, a vložte opatrně do sklenic. Zalijte nálevem, který vytvoříte smícháním jednoho litru vody a 30 dkg cukru. Když jsou všechny švestky potopeny, zavřete sklenice a zavařujte při 85 stupních asi 15 minut.

Švestková klevela – oblíbená delikatesa našich babiček

Podlijte kilo odpeckovaných švestek vodou a za stálého míchání vařte, dokud nejsou švestky úplně měkké. Poté přidejte asi 20 dkg cukru, špetku skořice, dva hřebíčky, kousek badyánu. Vařte ještě 15 minut. Nechte trochu vychladnout a přidejte dvě lžíce rumu. Dokud je směs horká, naplňte s ní sklenice, zavřete víčka a zavařujte asi 20 minut při 95 °C.

Zdroj: varime.cz, cuketka.cz