Ačkoliv jsou komáři aktivní v průběhu celého roku (aby ne, když jich zde máme přes 45 druhů), nejvíce nám pijí krev (obrazně i doslovně) v průběhu léta. Zatímco komáří samečci si nás nevšímají, samičky jsou těmi, kdo saje krev – jejich vajíčka jsou navíc téměř nezničitelná. Víte, jak se jim můžete bránit?

Insekticidní spirály

S bojem proti komárům vám mohou pomoci repelentové spirály – ty postupně hoří a do okolí uvolňují odpuzující látky. Velkou výhodou je nízká cena, snadná použitelnost, ale také fakt, že je lze použít i za větru – nezhasnou.

UV lapače hmyzu

S nechtěnými návštěvníky si poradí také UV lapač hmyzu – UV světlo komáry naláká a elektroda, která je pod proudem, je rychle zahubí. Lapače nemusíte používat jen na terasách, ale klidně i doma či v obytném přívěsu. Provoz je bezpečný, ale i šetrný.

Můžete použít i náramek

Pokud budete v přírodě – třeba se rozhodnete stanovat, můžete použít moderní náramky proti komárům. Nemusíte mít strach, že by páchly nepříjemným repelentem. Často mají aroma bylinek a citrusů, které komárům nevoní. Použít je můžete místo běžného repelentu v podobě spreje.

Vyzkoušejte bylinky

Pokud chcete nad komáry vyhrát bez chemie, sáhněte po bylinkách. Mezi nejznámější patří levandule, kterou můžete využít několika způsoby. Můžete ji usušit a rozmístit po terase, případně si ji dát do pytlíčku do kapsy. Nebo se můžete potřít levandulovým olejem.

Podobně funguje také máta – její vůně komáry spolehlivě odradí. Natrhejte ji a nechte sušit přímo na stole. Dobře funguje, i když listy promnete v ruce.

Zdroj: ireceptar.cz, bylinkynakomary.cz