Jediným způsobem, jak si ušetřit spoustu času s čištěním, je pravidelné udržování plynového sporáku čistého. Po každé přípravě jídla tedy celý sporák pořádně otřete. Pokud je však už hodně znečištěný, vezměte na pomoc kvalitní odmašťovač určený na čištění sporáku. Nastříkejte ho na mřížku a hořáky a nechte odmašťovač působit. Poté špínu setřete papírovou jednorázovou utěrkou.

Babské rady na čištění plynového sporáku

1. Ocet

Neředěný ocet nalijte na zaschlá místa na plynovém sporáku a nechte přes noc působit. Druhý den vezměte do ruky houbičku, saponát a špinavá místa setřete. Většinou to jde dolů lehce, někdy dokonce stačí sporák opláchnout pouze vodou.

2. Soda

Sporák a případně i hořáky posypejte sodou a postříkejte octem. Nechte chvíli působit a díky pěně, která se vytvoří, odstraňte spáleniny. Tento způsob čištění sporáku je dobrý na údržbu hořáků, ale i trysek.

3. Sůl

Dobrou službu vám sůl udělá hned při vaření, když vám na sporák vyprskne olej nebo rajčatová omáčka. Místo posolte, nechte působit a vařte dál. Až skončíte, nečistoty setřete, obvykle z nich zbude jen hromádka popela.

Jak vyčistit hořáky u plynového sporáku

Vezměte čisticí prostředek s vysokým obsahem amoniaku, uzavíratelný plastový sáček a znečištěný hořák. Sáček naplňte čističem, vhoďte do něj hořák, uzavřete a na noc jej dejte ven. Další den hořák ze sáčku vyndejte a důkladně opláchněte čistou vodou.

Jak vyčistit trysky u plynového sporáku

Ucpané trysky jsou obvykle příčinou slabého plamene a pomalého vaření. Čištění trysek plynového sporáku provedete jednoduše tenkou jehlou. Jde o činnost, díky které budete mít jistotu, že váš plynový sporák funguje neustále na plný výkon.

Jak vyčistit mřížku u plynového sporáku

K vyčištění mřížky neboli roštu na plynovém sporáku budete potřebovat jedlou sodu, rostlinný olej a sůl. Smíchejte je v misce v poměru 1:2:1 a s vytvořenou směsí vydrhněte celou mřížku. Nakonec rošt na plynové varné desce setřete mokrou houbičkou.

Jak vyčistit knoflíky u sporáku

Ideálním pomocníkem je čpavek, citronová šťáva a další osvědčené babské rady v kombinaci s vatovou tyčinkou nebo starým zubním kartáčkem.

Zdroj: ireceptar.cz, alza.cz