Mech na střeše má mnoho příčin. Jedna z nich je, že střecha směřuje na sever. Tím pádem se na střeše drží voda, která se neodpařuje, protože na ni nesvítí slunce. Dalším problémem může být, že je střecha ve stínu nebo v blízkosti lesa. Další variantou je i to, že povrch ztratil svoji odolnost stářím.

Jak střechu čistit

Existují v zásadě tři varianty. Svépomocí mechanicky, svépomocí chemicky nebo profesionální firmou. Vše má svá pro i proti. Mechanická likvidace, do které se dáte sami, je rozhodně nejlevnější varianta, ale zároveň extrémně pracná. Můžete použít špachtli nebo vysokotlaký čistič. Zvažte ale, jestli je tento druh čištění vhodný pro vaši střechu – například ty eternitové nedoporučujeme. Mechanickou prací se ze střechy uvolňují látky, které jsou karcinogenní. Výsledek mechanického snažení je také jen dočasný. Kořeny mechu na střeše zůstanou.

Druhou možností je chemický postřik

Zde dobře funguje modrá skalice, hašené vápno nebo speciální přípravek. Ani to ale není tak jednoduché. Modrou skalici nedávejte na střechu s plechem či pozinkovanou. Dávkování máte vždy napsané na speciálním prostředku. U vápna je to složitější – rozmíchejte ho tak, aby vznikla řídká směs. Výslednou tekutinu aplikujte postřikovačem na suchou střechu.

Pokud se sami bojíte

Nebojte se oslovit firmu. Jsou specialisté. Budete to mít bez práce a nebudete muset překonávat strach na vysoké střeše. Jedinou nevýhodou je finanční náročnost.

Zdroj: strefa.cz