Myčka a pračka jsou elektrospotřebiče, které přicházejí do styku s vodou. Usazuje se v nich vodní kámen i různé nečistoty a pravidelná údržba a čistění jsou tedy jistou nutností. Pomoci nám ale může i úplně obyčejný ocet či kyselina citronová.

Jak na údržbu pračky

Hlavním důvodem, proč pračka občas nevoní, jsou bakterie a plísně, kterým se samozřejmě ve vlhkém prostředí daří. Svoji roli ale hraje třeba i skutečnost, že se nejvíce pere při nízkých teplotách, nebo je pračka v nevětraném a vlhkém místě. Zápach se ale může šířit i z usazenin v místě, kde je připojena vypouštěcí hadice.

Řešení je snadné a také poměrně rychlé a levné. Smícháte tři litry klasického octa a dva balíčky kyseliny citronové, směs nalijete do pračky a pustíte program s teplotou 90 °C. Program se ale nenechá dojít až do konce, je totiž potřeba, aby horký roztok v bubnu nějakou dobu zůstal – může tam být i přes noc. Program pak zapněte ještě jednou. Vysoká teplota, ocet a kyselina citronová bezpečně zničí všechny nečistoty a bakterie, které jsou nejčastější příčinou zápachu.

Jak se zbavit zápachu z myčky

Za nepříjemný zápach z myčky může v mnoha případech lenost, protože do myčky se průběžně několik dní vkládá použité nádobí a neoplachuje se. Při každém otevření pak myčka zapáchá a přitom stačí každý den večer pustit alespoň oplachovací program.

I myčka by se ale měla průběžně čistit. Můžete si pořídit speciální prostředek nebo použít osvědčenou jedlou sodu a kyselinu citronovou. Tyto levné prostředky smíchejte v misce, kterou dáte do spodní části myčky a pustíte oplachovací nebo krátký program.

Pokud se rozhodnete pro použití samotné kyseliny citronové, použijete program s předmytím a vyššími teplotami. Myčku nejdříve necháte pracovat tzv. na prázdno, a když se po přemytí vypustí, otevřete ji, na dno nasypte přibližně 20 g kyseliny a pak nechte program pokračovat. Kyselina citronová společně s horkou vodou a vysokou teplotou vnitřek myčky dokonale zbaví všech usazenin, nečistot a mastnoty.

Použít můžete i ocet, který nalijete v množství cca 5 ml do nádržky na tablety a další přibližně 3 deci nalijete na dno myčky. Pak pustíte program, který je delší a umývá vodou s vyšší teplotou.

Zdroj: ireceptar.cz, living.cz