Pot vytváří na našem oblečení nevzhledné skvrny, které většinou mívají zažloutlou barvu a mohou svou agresivitou ničit barvy textilií. Nejpatrnější jsou samozřejmě na bílém či velmi světlém oblečení, ale nevyhneme se jim ani na tmavších kouscích. Na oblečení najdeme zpravidla nejen skvrny od samotného potu, ale i skvrny vzniklé kvůli používání deodorantů a antiperspirantů.

Existuje několik možností, jak se takových skvrn zbavit, ale nejdůležitějším faktorem je rychlost našeho zásahu. Čím déle necháme pot na naše oblečení působit, tím hůře se pak budeme barevných map zbavovat. Proto je dobré, jakmile přijdeme domů, svléct ze sebe zpocené oblečení a namočit ho do vlažné mýdlové vody nebo do vody s trochou tekutého pracího prášku (ten se rozpouští rychleji než klasický sypký). Vyvětrat prádlo samo o sobě nestačí, pouze zbaví oblečení zápachu, ale barevné mapy na něm zůstanou.

Když už na oblečení máme starší skvrny, můžeme vyzkoušet několik metod:

Jedlá soda – na mokré prádlo nasypejte jedlou sodu a nechte působit přes noc. Potom oblečení normálně vyperte, jak jste zvyklí.

Kašička z pracího prášku – rozmíchejte trochu pracího prášku s vodou, aby vznikla hustá směs, kterou potřete skvrny na oblečení. Nechte působit asi hodinu a pak prádlo i s kašičkou z prášku namočte přes noc do vlažné vody. Druhý den oblečení vyperte. Koncentrovaný prášek, který takto nanesete na oblečení, má větší účinek než pouze proběhlý prací cyklus.

Kyselina citronová – také její složení pomáhá účinně v boji proti skvrnám. Smíchejte v poměru asi 10-15 g kyseliny citronové na 1 litr horké vody a prádlo do lázně namočte asi na hodinu před praním.

Aspirin – účinný prášek nejen na bolesti hlavy, ale také pomůže zbavit oblečení nevzhledných map. Rozdrťte dvě tabletky a nechte je rozpustit asi ve 200 ml horké vody. Pak s touto směsí potřete skvrny na prádle a nechte asi dvě hodiny působit. Nakonec prádlo vyperte.

Ocet nebo sůl – skvělí pomocníci zatočí nejen s různými mastnotami a nečistotami v domácnosti, ale i se skvrnami na oblečení. Ocet smícháme s vodou v poměru 3 lžíce octa na 1 litr vody, sůl v poměru 1 velká polévková lžíce soli na litr vody. Prádlo nechte v lázni působit alespoň dvě hodiny (v solné směsi můžete i přes noc) a pak vyperte.

Jádrové mýdlo – je škoda zapomínat na jádrové mýdlo, které znaly a používaly už naše babičky. Je velmi šetrné k přírodě i k lidské pokožce, přesto je ale velmi účinným pracím prostředkem. Nastrouhejte trochu mýdla do vodní lázně a nechte v ní prádlo přes noc působit. Pak jej normálně vyperte.

Čpavek – slabý roztok čpavku (v poměru 1 díl čpavku na 10 dílů vody) nanášejte na skvrny na oblečení. Nechte působit pouze krátkou chvíli (asi 20 minut) a pak oblečení vyperte v pračce, aby na něm nezůstaly stopy čpavku, jež by mohly dráždit vaši pokožku.

Můžeme se skvrnám na oblečení vyhnout?

Vzhledem k tomu, že zažloutlé skvrny nevznikají na prádle zpravidla ze samotného potu, ale právě jeho kombinací s používanými deodoranty či antiperspiranty, je důležité vybírat si takové prostředky, které nenechávají na oblečení barevné mapy. Vybírejte kvalitní prostředky, ideálně takové, které neobsahují hliník, aplikujte je na kůži a nechte dobře zaschnout, než se oblečete. Tuhé antiperspiranty s účinností 24-48 hodin, které nemají žádnou vůni, bývají obecně vhodnější než kuličkové deodoranty, spreje nebo i pevné voňavé deodoranty.