Komáří bodnutí většinou sice není nebezpečné, ale nikdo z nás jistě nestojí o červené a dlouho svědivé pupínky na kůži. A zpravidla jedním „kousnutím“ to nekončí, takže pak máme pocit, že se „udrbeme k smrti“. Někteří z nás však mívají na komáří bodnutí alergii, takže z nevinného malého pupínku se mohou na kůži vytvořit velmi bolestivé červené fleky nebo boule, nemluvě o dalších alergických reakcích, jako jsou problémy s dýcháním, otoky na těle a další. Ve velmi závažných případech mohou být komáři také přenašeči různých onemocnění, k nimž například patří lymská borelióza, o které již delší dobu víme, že ji nepřenáší pouze klíšťata, ale i další hmyz. Je však možné se proti komárům bránit účinně?

Na pomoc v boji s tímto agresivním hmyzem máme několik možných pomocníků využívajících různé způsoby ochrany.

Chemie je klasika, ale

Chemické postřiky, které používáme na oblečení, jdeme-li do lesa nebo i jen večer na procházku, jsou sázka na jistotu. Tato „vůně“ komáry spolehlivě odradí. Různé spreje můžeme používat také na stany či zavazadla, na obuv atd. V domácnosti jsou chemické prostředky využívány zejména jako náplně do elektrických odpuzovačů, a to buď v tekuté podobě, nebo jako výměnné polštářky. Chemická látka se postupně uvolňuje do vzduchu (nejčastěji používáme odpuzovače během večera a noci), takže komáry odpuzuje po celou dobu, kdy je přístroj zapnutý v elektřině. Nevýhodou chemických odpuzovačů je to, že látky z nich vypouštěné vdechujeme i my (byť v malém množství a většina z nás je vůbec necítí) a také naše děti či mazlíčci.

Ultrazvuk neslyšíme, ale komáři ano

Přístroje založené na vysokofrekvenčních vlnách, tedy takových zvucích, které jsou pro lidské ucho nezachytitelné, zatímco pro komáry nesnesitelné, jsou skvělou volbou. Přístroje můžeme zapojit do elektřiny, ale fungují i na baterky, takže není problém je přenášet a využívat kdekoli, například pod stanem nebo v zahradním altánku při večerním grilování. Jejich výhodou je naprostá tichost, neboť lidské ucho není na takovou vlnovou délku nastavené, aby zvuk zaslechlo, jednak to, že jsou naprosto neškodlivé pro děti a zvířata. V současné době dokonce existují programy, které si jednoduše můžeme nainstalovat do počítače či chytrého telefonu, a tyto programy dokážou vysokofrekvenční zvuky vydávat, takže ochranného pomocníka máte vždy při ruce.

UV záření je spolehlivým zabijákem

Elektrické přístroje nemusí fungovat pouze jako odpuzovače. Speciální lapače jsou určené k tomu, že na UV záření nalákají nepříjemný hmyz, který potom elektrický proud usmrtí. Jedná se o velmi účinnou pomůcku, která je tichá, není u ní třeba měnit žádné náplně, jako například u chemických odpuzovačů, jediné, co potřebuje, je napojení na elektrický proud. Co se týče bezpečnosti, není nutné se jí vůbec obávat, neboť lapač hmyzu (respektive samotná elektroda) je ukryt za speciální mřížkou, skrz kterou nemůže dítě prostrčit prsty nebo zvíře tlapku či čenich. Mřížkování je velmi drobné, proleze jím pouze malý hmyz.

Mechanickou ochranu nepodceňujme

Do této kategorie patří moskytiéry, které lze využít jednak jako sítě kolem postelí, na kočárky pro děti či další předměty, ale také jako pevné sítě sloužící coby výplety oken či dveří. Tyto sítě si můžete jednak vyrobit sami, jednak si je můžete nechat zhotovit na míru od různých firem, což je velmi šikovné, máte-li například dveře nebo okna nestandardních velikostí či zvláštních tvarů. Moskytiéry jsou velmi praktické a zejména v lokalitách s vyšším výskytem hmyzu (a zejména komárů), jako jsou oblasti u vodních ploch, v blízkosti lesů atd., se rozhodně vyplatí.

Když jdeme přírodní cestou…

Komáry velmi přitahuje oxid uhličitý, který vydechujeme, ale také jim velmi „voní“ náš pot a naše přirozená vůně těla. Co když jim ale nabídneme vůně, které voní nám, avšak pro ně lákavé nejsou? Možností je spousta. Můžeme využít aromalampy nebo jen na misky u oken nakapat vonné oleje s příměsí citrusů, citronové trávy, eukalyptu, levandule nebo jehličnatých stromů. Nebo do misky nalít trochu octa, který je zároveň skvělou dezinfekcí vzduchu. Bohužel dlouhodobě by nám jeho vůně spíše vadila, ale pro okamžitý efekt jej rozhodně doporučujeme.

Další možností je například pěstování vonných rostlin v truhlících u oken. Skvěle se hodí levandule, rozmarýn, máta a meduňka, ale také citronová tráva, muškáty nebo afrikány. Silné aroma těchto rostlin komáry naprosto spolehlivě odradí. Pro umocnění efektu můžeme meduňku, mátu či levanduli nasušit a v bavlněných či plátěných sáčcích vložit pod polštář nebo pověsit nad postel.