Píďalka podzimní je drobný noční motýl proslulý zejména kvůli svým housenkám. Ty totiž dovedou zlikvidovat listoví ovocných stromů. Víte, jak jim můžete v jejich činnosti během další sezony zabránit?

Nenápadná, drobná, ale škodlivá

Samečci píďalky jsou motýli s křídly šedohnědé barvy o rozpětí kolem 3 cm. Samičky hnědošedé barvy mají délku těla cca 1 cm, jejich křídla jsou zakrnělá a nejsou schopny létat. A právě na podzim samičky lezou po stromech a kladou do všech mezer v kůře stromů svá vajíčka. Ta v kmenu přezimují a na jaře se z nich vylíhnou housenky s tmavě zeleným pruhem na hřbetě a třemi bělavými na bocích.

Nebezpečím pro stromy jsou právě tyto housenky. Mají velký apetit – zaměřují se zejména na ovocné stromy (meruňky, třešně, jabloně a slivoně), ale i na listnaté stromy (bříza, habr, dub či lípa). Housenky požírají poupata, květy, pupeny, ale i mladé listy. Poradí si i s plody. Řádí do června až července, kdy se kuklí, dospělci se líhnou na podzim.

Jak se zbavit píďalek?

Píďalkám se daří ve vlhkém a chladném létě a dlouhém, mírném a vlhkém podzimu. V horkém a suchém počasí se jim nedaří. Pokud nechcete spoléhat jen na počasí, je třeba používat přírodní či chemické prostředky.

Přirozeným nepřítelem píďalky jsou zpěvní ptáci – sýkory či pěnkavy. Tito ptáci se živí vajíčky píďalek. Jejich dalším nepřítelem jsou silné proudy vody. Vhodné je i použití bakterie Bacillus thuringiensis, která je obsažena v biologickém pesticidu Lepinox Plus. Postřik se provádí na jaře a účinkuje právě na housenky.

S bojem vám mohou pomoci také lepové pásy, které se upevňují na kmeny od září do poloviny října. Nechávají se zde do února, kdy je musíte odstranit a spálit.

Zdroj: ireceptar.cz