Šatní a potravinoví moli patří k těm nejprotivnějším škůdcům, které si doma můžeme představit. V boji proti nim je naprosto zásadní nezanedbat prevenci, protože když se nám v bytě začnou vynořovat poletující motýlci, už bývá pozdě. Ať už se jedná o šatního mola, nebo zavíječe moučného (zvaného potravinový mol), škůdci na našich věcech jsou jejich housenky.

Potravinoví moli

Zavíječi mohou do naší domácnosti vletět odkudkoli zvenku a je také poměrně časté, že si je, nebo jejich larvy, můžeme přinést v balených potravinách i z obchodu. Není ani neobvyklé, že se k nám mohou například v paneláku dostat od sousedů, protože jsou schopni prolézat ventilací, různými škvírami nebo izolací kolem trubek.

Jejich přítomnost v naší spižírně nebo v potravinových skříňkách zjistíme zpravidla tím, že na potravinách (většinou jsou to mouka, strouhanka, rýže, kokos, různé druhy oříšků, müsli, cornflakes, ale také čokolády, chipsy, sušenky apod.) najdeme shluky jemných bílých vláken s nalepenými zrnky rozdrolených potravin. Často v nich jsou zamotané i kukly, případně najdeme živé larvy. Potraviny již na pohled vypadají nechutně, často i zatuchle zapáchají a rozhodně s nimi nelze dělat nic jiného, než sáčky či obaly s celým obsahem vyhodit.

V boji s potravinovými moly je prevence opravdu tou nejdůležitější zbraní. Jakmile přineseme potraviny z obchodu, zkontrolujeme je, případně sypké potraviny přesypeme či přesejeme do uzavíratelných nádob a dobře uzavřeme! Potraviny pravidelně kontrolujeme, a na policích udržujeme čistotu, aby moli neměli žádnou „živnou půdu“. Jakmile zjistíme, že nějaká potravina je napadená moly (i přes naši prvotní kontrolu vajíčka larev zpravidla hned nevidíme), okamžitě ji vyhodíme do koše a koš vyneseme do popelnice. Dózy na potraviny vždy důkladně očistíme, než je znovu použijeme.

Šatní moli

Tito malí světlí motýlci a zejména jejich housenky dokážou v našem šatníku udělat opravdovou katastrofu. Milují přírodní materiály, takže vám nadělají díry do vlněných svetrů, lněných či bavlněných textilií a s prokousaným oblečením zpravidla nelze udělat nic jiného, než jej vyhodit.

Nejúčinnější zbraní v boji se šatními moly je pravidelné větrání skříní, udržování pořádku a také prostoru. Přecpané poličky, ve kterých se k oblečení nedostane vzduch, jsou pro moly přímo ideálním prostředím. Je vhodné pravidelně poličky vymýt, oblečení zkontrolovat a probrat a mezi ně pak například vložit sáčky se sušenou levandulí, smrkovým jehličím nebo sušeným chmelem a další aromatické prostředky. Můžete také používat levandulový olej, kterým natřete okraje poliček.

Mezi oblíbené triky patří také nechat moly zmrznout, tedy oblečení (hlavně to vlněné) v sáčcích vložit dvakrát až třikrát za rok na hodinu do mrazáku. Mnoho z nás jistě zažilo i to, jak naše babičky vkládaly do polic mezi oblečení mýdlo, které prádlo krásně provonělo a ještě navíc působilo jako odpuzovač molů.

Když to nejde bez chemie

V nejhorších případech, kdy naše „svépomoc“ nezabírá, můžeme využít i průmyslově vyrobené prostředky. Zpravidla to bývají závěsné sáčky nebo lepové lapače, tablety proti molům, které pomáhají hubit nejen moly, ale i další roztoče a nepříjemný hmyz. Lepové lapače fungují na principu feromonů, kterými přilákají samečky molů, kteří se na ně přilepí a nemohou se dále rozmnožovat.