Potravinoví moli, nebo zavíječi mouční, jsou opravdovou zkázou v mnoha domácnostech. Je těžké se jich definitivně zbavit, protože se k nám domů mohou dostat nejen v přinesených potravinách, kde si jich zpravidla jako vajíček nevšimneme, ale přiletí oknem, světlíkem, stoupačkami. Boj proti nim není tak složitý, ale vyžaduje vaši důslednost.

Jak proti molům bojovat?

Pokud se k nám domů dostanou moli v nákupu, pak je to zpravidla v mouce, rýži, luštěninách, vločkách a dalších obilovinách. Housenky se vyskytují také v čokoládě, sušenkách, ve strouhance, sušených houbách a sušeném ovoci, jako jsou datle, nebo v ořeších.

Všechny napadené potraviny okamžitě vyhoďte. Nemá smysl je zachraňovat, přesívat nebo probírat, protože vyhodíte-li mola nebo housenku, neznamená to, že jste se zbavili nakladených vajíček, která nejsou pouhým okem viditelná.

Do skříněk umístěte speciální prostředky a nástrahy, které zakoupíte v každé drogerii či hobby marketu. Tyto prostředky obsahují speciální látky lákající samečky, kteří se pak přilepí na nástrahu. Jejich smrtí se přeruší reprodukční cyklus zavíječe. Pokud kupujete prostředky proti potravinovým a ne šatním molům, dejte pozor, aby neobsahovaly insekticidy. Nástrahu totiž musíte umístit co nejblíže k potravinám, které má chránit, proto je potřeba, aby zároveň byla bezpečná a nevydávala žádnou vůni.

Suché potraviny jako rýži, mouku, těstoviny nebo vločky uchovávejte v dobře uzavřených nádobách, které dobře vymyjete a vysušíte, než do nich potraviny vložíte nebo vsypete. Snažte se vždy vypotřebovat starší zásobu, než do ní přisypete nově koupenou potravinu, aby nedocházelo k případnému smíchání s napadenou potravinou.

Čas od času také vyjměte potraviny ze skříněk a poliček, ty vytřete a potraviny znovu naskládejte. Občas se totiž stane, že se vám trochu mouky nebo cukru vysype do skříňky a to je pak úrodnou půdou pro tyto nežádoucí návštěvníky, aby zde nakladli další vajíčka.