Nejúčinnějším způsobem, jak se zbavit otravné rzi, je mechanické odstranění pomocí ocelového kartáče. Ten však způsobuje škrábance, a tak ho použijte pouze na povrchy, kde nějaká ta vada nevadí. Kromě ocelového kartáče lze použít také ocelovou vlnu nebo smirkový papír. Existují však i šetrnější způsoby, jak se rzi zbavit. Které to jsou?

Vyzkoušejte ocet

Přizvěte na pomoc ocet. Obsahuje totiž kyselinu citronovou nebo octovou, která patří mezi účinné prostředky v boji proti rzi. Pokud tedy máte rezavé příbory nebo šroubky, namočte je na 24 hodin do octové lázně a poté je osušte. Budou zase jako nové.

Citron a sůl také pomůže

Pokapejte sůl citronem a vzniklou pastu naneste na rezavé místo. Předmět pak můžete citronem znovu zakápnout a pak se o něj další 3 hodiny nestarat. Po uplynutí této doby solnou pastu z předmětu setřete a je hotovo.

Zázračná Coca-Cola

Použít můžete také originální Coca-Colu, která obsahuje účinnou kyselinu fosforečnou. Do misky nalijte colu, dejte do ní rezavý předmět a uzavřete. Nápoj nechte působit přes noc a ráno dočistěte suchým hadříkem.

Kypřicí prášek na skvrny od rzi

Na skvrny od rzi využijte obyčejný kypřicí prášek do pečiva. Zrezlé místo nejprve navlhčete a poté ho posypte práškem. Nechte ho působit alespoň 30 minut a pak místo opláchněte. Za pomoci jemného kartáčku nebo drsnější houbičky povrch důkladně očistěte.

Zdroj: casopisstavebnictvi.cz, wd40.cz