Moli, malí nenápadní motýlci o velikosti 4–8 mm se saténově lesklými křídly dokážou napáchat velké škody. Během krátké chvíle mohou zničit vlněný kabát, svetr nebo bavlněné oblečení. Když už ale zjistíte, že vám doma moli poletují, soustřeďte se především na vajíčka a larvy, které oděvy ničí. Samotní motýlci jsou ale neškodní.

Šatní moli najdete nejčastěji na teplých, tmavých a ideálně vlhkých místech, kde je klid a vyskytuje se keratin. Ten se nachází v přírodních materiálech, jako je vlna, bavlna a len. Pravým rájem jsou pro ně skříně, komody s oblečením a prádelníky. Molům se líbí především kousky, které neoblékáte tak často. Motýlek vletí do záhybu šatů, kde naklade vajíčka, ze kterých se za pár týdnů vylíhnou larvy. Ty se živí vlákny oblečení a využívají je pro splétání ochranných chodbiček a kukly. Oblečení pak zůstane plné děr. Zbavit se molů ale není tak obtížné, jak byste čekali. Jak na to?

Připravte si přírodní či chemický postřik

Doma si můžete na moly připravit roztok z 1 dílu melasy a 2 dílů octa, který nalijete do misky a postavíte na dno skříně. Moly tekutina přitahuje a utopí se v ní. Použít lze také víno nebo pivo. Pokud těmto přírodním roztokům nedůvěřujete, použijte chemické přípravky. Ideální jsou pasti s feromony a lapač molů s lepivým povrchem, který obsahuje insekticidy. Často se používají také prostředky s naftalenem, který ale nevoní zrovna po pomněnkách.

Babské rady: použijte levanduli, rozmarýn nebo hřebíček

Už naše babičky dobře věděly, jak se molů zbavit. Vyzkoušejte jejich triky, které jsou jednoduché a opravdu fungují. Nejúčinnější jsou aromatické deodoranty a odpuzovače. Nejvíce ale moli nenávidí levanduli. Tu můžete zakoupit sušenou v různých plátěných pytlíčkách. Umístěte ji mezi prádlo a zavěste na ramínko. Nezapomeňte ji ale často měnit.

Kromě levandule se používá také rozmarýn, černý pepř, mařinka vonná, bobkový list, skořice, hřebíček nebo i pomerančová kůra. Fungují i mýdla rozložená mezi prádlo nebo nadrcená do látkových pytlíčků.

Zdroj: Ireceptar.cz, Dobrytextil.cz