Červené víno se přímo nabízí jako vhodný nápoj k podzimním lahůdkám typu zvěřiny a také je velmi oblíbeným nápojem na nejrůznějších oslavách, které mají v závěru roku svou sezonu. Ovšem s jeho pitím se pojí i nepříjemné nehody, kdy omylem převržená sklenice způsobí skvrnu na ubruse, koberci, čalounění či oděvu. Přinášíme několik osvědčených rad, které vaše textilie zachrání. Obecně samozřejmě platí, že čím čerstvější skvrna je, tím lépe se odstraňuje. Ale ani nad těmi zaschlými nemusíte s našimi tipy lámat hůl.

Pomoc najdete v kuchyni

Při boji s rozlitým červeným vínem můžete bez obav využít suroviny, které jsou po ruce v každé domácnosti. U těchto prostředků však obzvlášť platí, že by skvrna měla být pro ideální výsledek co nejčerstvější. Po čem tedy doma sáhnout?

Citron

Čerstvou skvrnu můžete potřít rozkrojeným citronem a nechat několik minut působit, textilii poté vyperte běžným způsobem.

Sůl

Skvrnu také můžete zlikvidovat pomocí soli. Ihned na ni nasypte tolik soli, aby skvrnu úplně zakryla, a prsty ji „vmasírujte“. Nechte působit alespoň 10 minut, poté odstraňte, například u čalounění můžete také vysát vysavačem. Zbytek skvrny potom odstraňte měkkým hadříkem namočeným do studené vody, případně účinnější minerálky. Přebytečnou tekutinu ze skvrny odsávejte papírovou utěrkou. Nakonec textilie, pokud je to možné, vyperte běžným způsobem.

Jedlá soda

Tento postup se hodí především na čerstvé skvrny na kobercích a sedačkách. Skvrnu nejdříve papírovými utěrkami pečlivě vysušte. Smíchejte vodu a jedlou sodu tak, aby vznikla hustá pasta, kterou celou skvrnu pokryjete. Nechte 3–4 hodiny působit, dokud hmota úplně nevyschne, poté ji vysajte vysavačem.

Horké mléko

Tato metoda je účinná i na starší skvrny, ale dá se použít pouze u textilií, které snesou vysokou teplotu. Přiveďte k varu 0,5 l mléka (na stupni tučnosti nezáleží) s lžičkou soli. Textilii se skvrnou namočte do mléka, můžete i krátce povařit. Jakmile skvrna zmizí, textilii propláchněte pod proudem vody a následně vyperte běžným způsobem.

Směs jaru a peroxidu vodíku

Tato metoda je vhodná i na starší skvrny, a to především u koberců. Čerstvou skvrnu nejdříve vysušte papírovými utěrkami. Do rozprašovače nalijte 2 lžíce peroxidu vodíku a 1 polévkovou lžíci jaru. Roztok řádně protřepejte, nastříkejte na skvrnu a kuchyňskou houbičkou namočenou do vody jemně čistěte. To několikrát opakujte. Až skvrna zmizí, vysušte místo papírovými utěrkami nebo savým hadříkem. Pokud máte možnost, nechte koberec vyschnout ve svislé poloze.

Pomoc se skrývá i v drogerii

Můžete samozřejmě použít i profesionální výrobky, které se dají koupit v drogerii, jako je například přípravek z řady Dr. Beckmann, určený speciálně na červené víno, nebo HG extra silný čistič skvrn s aktivním kyslíkem či Sonett sprej na skvrny, jehož výhodou je, že se dá využít i na jemné tkaniny, jako je vlna či hedvábí.

Zdroje: covybrat.cz, abecedazahrady.dáma.cz