Šneci jsou mnohem užitečnější, než by se mohlo na první pohled zdát. Dokud jich je jen přijatelné množství, přispívají k čistotě a zdraví akvária. Situace se však stává problematickou, když je šneků v akváriu příliš mnoho a nekontrolovaně se množí.

Rostoucí počet šneků často ukazuje na nerovnováhu v akváriu. K rychlému rozmnožování dochází také tam, kde je hojná nabídka potravy. Pokud se populace šneků ve vašem akváriu rozrostla, měli byste rychle přijmout protiopatření. Čím více šneků je ve vašem akváriu, tím více výkalů produkují a znečišťují vodu. V nejhorším případě výkaly a samotní plži ovlivňují další živé organismy. Pokud jim přestane stačit potrava, hladoví šneci napadnou zdravé vodní rostliny.

3 účinné tipy, jak bojovat proti šnekům

1. Ruční sběr

V závislosti na rozsahu zamoření akvária plži se doporučuje ruční odstranění. Pokud jsou živočichové dostatečně velcí a jejich počet je ještě zvládnutelný, lze měkkýše snadno vysbírat ručně. Plaché jedince lze přilákat listem salátu nebo kouskem okurky.

Zdroj: Youtube

2. Přirození nepřátelé

K boji proti plžům můžete použít i jejich přirozené predátory. Ale pozor: ryby, které žerou šneky, mají často tendenci napadat i ostatní obyvatele akvária. Kromě toho potřebují stále nový přísun potravy ve formě šneků.

Vhodnější je do akvária nasadit dravé šneky Clea helena, které vás přemnožených plžů zbaví. V závislosti na velikosti a množství šneků se doporučuje od 5 a více kusů. Například při 50litrovém akváriu jich stačí 5, při extrémním přemnožení 10 kusů. Draví šneci se rozmnožují pouze v případě, že mají dostatek potravy, tedy jiných šneků. Když potravu nemají, začne se jejich stav přirozeně snižovat, protože jinou potravu nepřijímají.

3. Jde to i bez chemie

Příliš mnoho šneků v akváriu je nepříjemná komplikace. Plži však nejsou jedinými tvory, kteří se v nádrži vyskytují. Měli byste se proto co nejvíce vyhýbat používání chemikálií. Chemické látky ohrožují zdraví ostatních vodních obyvatel a rostlin. Mnohem šetrnější je použít past na šneky, která nepoužívá škodlivé chemické látky. Můžete tak nalákat šneky do nádoby a snadno je odstranit.

Zdroj: zoohit.cz, surpanblog.cz