Jak odstranit žmolky z oblečení? Internet je plný nápadů, ne všechny ale 100% fungují. Proto pro vás máme osvědčené tipy, díky kterým bude vaše oblečení jako nové.

1. Lepicí páska

Odstranit žmolky můžete pomocí lepicí pásky. Nastříhejte pásku na kousky a přitiskněte lepivou stranu například na svetr. Pak pásku co nejrychleji strhněte. Takto opakujte, dokud není oblečení bez jediného žmolku.

2. Pemza

Oblečení rozprostřete na rovný povrch. Na pemzu navlékněte pár starých punčocháčů nebo silonek a pak začněte plynulými pohyby vyčesávat žmolky. Buďte ale opatrní, abyste si oblečení neponičili, protože pemza je opravdu drsná.

3. Nůžky a žiletka

Nejjednodušším způsobem je žmolky ostříhat nůžkami. Tak se ale zbavíte pouze větších žmolků, které se tvoří nejčastěji na švech a koncích rukávů. Na menší žmolky skvěle funguje žiletka. Svetr nebo mikinu položte na rovný povrch a ve správném sklonu s ní přejíždějte po oblečení. Žiletku ale nedoporučujeme použít na polyester a jemné látky, protože byste do oblečení mohli udělat díry.

4. Houbička na nádobí

Na odstranění můžete použít i obyčejnou houbičku na nádobí. Drsnou stranu houbičky namočte a jemně potírejte oblečení, dokud se na houbičku nezačnou postupně nachytávat žmolky. S většími žmolky pomůže drátěnka na nádobí. Buďte ale opatrní, abyste látku nepoškodili. Houbičku na nádobí můžete přidat i do pračky ke svetrům, šálám a mikinám. Při praní se na ni začnou nachytávat uvolněná vlákna.

Jak zabránit tvorbě žmolků?

Před každým praním oblečení obraťte naruby. Na praní používejte prášek na jemné prádlo a neperte na více než 40 °C. Výjimkou je bavlna. Ta se doporučuje prát v pračce na 40 °C až 60 °C. Oblečení ždímejte na co nejméně otáček. Vlnu, manšestr a fleece perte naruby při teplotě 30 °C.

Zdroj: Cleany.cz, Vesna.cz