Dlouhodobé sezení má mnoho zdravotních následků – křečové žíly, přetěžování vazu, stlačování orgánů v dutině břišní a tak dále. Nejenom kvůli bolesti zad je vhodné naučit se správně sedět.

Jak na správný sed

Posaďte se ke stolu tak, aby židle byla dostatečně blízko a vy mohli ruce volně položit na stůl. Hýžděmi se usaďte co nejvíce dozadu. Záda narovnejte a uvolněte. Kolena svírají úhel 90 stupňů a celá chodila pohodlně dosáhnou na zem. Monitor si dejte asi 20-35 stupňů pod úroveň očí. Myš a klávesnici si dejte před sebe asi 44-50 centimetrů.

Pokud se vám nedaří poskládat, pravděpodobně je chyba ve špatné výšce stolu. Potřebujete asi 72 centimetrů, pokud jste muž, a trochu méně, pokud jste žena.

Ještě k zádům

Celou dobu si snažte představovat, že jsou vaše záda natahována vzhůru jako provázek. Je normální, že to nepůjde hned. Dopracujete se k tomu postupně. Prostě to zkoušejte.

Nebojte se měnit polohy a protáhnout se. Zkuste si jako alternativu k židli pořídit třeba sedací míč nebo vyzkoušejte kancelářskou jógu na vaší židli.

Zdroj: RIM.cz, idnes.cz