Co se týká motorů, platí univerzální pravidla, která pomohou ke správnému fungování. Když si pořídíte nový stroj, nechte jeho motor běžet na volnoběh aspoň 30 minut. Tím si součástky sedají, obrušují se. Nepřetěžujte hned novou sekačku, křovinořez ani pilu.

Někdy se doporučuje spotřebovat celou první nádrž na volnoběh

Na většině strojů je šroub, kterým se seřizují otáčky volnoběhu. Někdy na strojích bývají šrouby hned tři - jeden na nastavení nejnižších otáček, druhý na nejvyšší. Ale zpátky raději tam, kde je šroub jen jeden. V návodu bývá označen, takže se nemusíte bát, že byste jej nenašli. Nastavení volnoběžných otáček dělejte tehdy, když stroj bez přidání plynu chcípne, nebo se naopak příliš roztáčí, takže třeba odstředivá spojka už spíná a roztáčí řetěz nebo strunu.

A jak tedy nastavit? Nejjednodušší je při nastartovaném stroji pomocí šroubováku lehoulince pootáčet šroubem tak, aby se otáčky ustálily na vhodné poloze, která udrží stroj v chodu, ale nesepíná spojku. U některých strojů se používá takzvaná dvojitá otáčka. Při vypnutém motoru se šroub zcela zašroubuje a pak přesně o dvě otáčky povolí. V té chvíli je to základní nastavení volnoběhu a od této polohy se už ladí "na jemno" podle postupu nahoře.

Zlobí vás pila nebo sekačka? Pak je čas na seřízení

V první řadě zkontrolujte vzduchový filtr a zapalovací svíčku. Vyměňte také staré palivo za nové. Tyto dvě věci by mohly zařídit, že pila nebo sekačka opět začne fungovat tak, jak má, a seřízení volnoběhu nebude třeba.

Nejlépe ale uděláte, když si stroj necháte nově seřídit v autorizovaném servisu. Je to velmi citlivá práce a i nepatrné pootočení může znamenat, že už křovinořez nenastartujete. Pokud se do toho ale chcete pustit sami, můžete.

zdroj: Stihl, Hecht, ireceptar.cz