Místnosti s příliš nízkým stropem velmi pomůže jeho lokální zvýšení. Místnost díky němu získá větší dynamiku a alespoň v této části volněji „vydechne“. Výškově poddimenzovaným podkrovním prostorám prospěje odstranění stávajícího podhledu a velkorysé otevření do krovu. Získají tak novou dimenzi, díky obnaženým kleštinám útulnou atmosféru a především další cenný volný prostor, který výrazně zvýší pocit uživatelského komfortu.

Při rekonstrukcích se nám nabízí možnost nepatrně zvýšit strop demontáží stávajících, vesměs nevkusných, podhledů z polystyrénových nebo dřevěných kazet. Na nízký strop rozhodně nepatří žádné výraznější barvy, vzory ani dekorace! Nejlepšího účinku dosáhneme s absolutně hladkým stropem se světlou výmalbou v jediném odstínu. Měli bychom se držet odstínů čisté nebo lomené bílé, maximálně lehounce tónovaných nejsvětlejších odstínů ostatních barev, které se bílé barvě limitně blíží.

K dojmu vyššího stropu kromě světlé barevnosti výrazně přispěje lesklý povrch. Zajímavou a luxusní variantu reprezentuje benátský štuk, extravagantnější vzhled nabízí speciální fólie, která se vypne těsně pod stávajícím stropem. Lehký zrcadlový odraz místnost opticky samozřejmě zvýší, ale vzhledem k tomu, že se ve stropě odráží veškerý pohyb a dění v místnosti, není to řešení vhodné do obytných a relaxačních místností.

Jaký zvolit nábytek?

Na celkovém vzhledu místnosti a vnímání jejích prostorových proporcí se výrazně podílí také nábytek. Při zařizování extrémně nízkého prostoru bychom se měli vyhýbat horizontálám, případně je stavět do kontrastu k převažujícím vertikálním liniím.

V zádveří, předsíních, šatnách a chodbách se budou nejlépe vyjímat vestavěné skříňové sestavy na míru: od podlahy až ke stropu. Stejně tak horní řada kuchyňských skříněk v extrémně nízké místnosti by neměla být od stropu odsazena, ale dokonale k němu přiléhat. Pokud se nám líbí horizontální skříňky, nemusíme se jich vzdávat, pouze jejich účinek potlačíme dvouřadým uspořádáním. Spodní řada skříněk dobře poslouží pro běžný každodenní provoz, zatímco v horních uložíme méně frekventované nádobí, vybavení, roboty apod. Pro maximální potlačení horizontálních linií je vhodné dodržet jednotnou barevnost i materiál obou řad skříněk, které pak působí dokonale kompaktně. Kdo se obává příliš těžkopádného výrazu objemné horní sestavy, může ji opticky odlehčit dvířky v bílém laku s vysoce lesklým povrchem. Velmi atraktivně vypadají také plně prosklená dvířka v subtilních kovových rámech, jejichž efekt násobí zabudované vnitřní osvětlení.

Podobně postupujeme i při zařizování srdce bytu: v obytném prostoru se nebojme uplatnit vertikály, např. na vestavěné vysoké knihovně nebo regále sahajícím od podlahy až pod strop.

Svítidla nejlépe do stropu zapuštěná

K extrémně nízkému stropu patří nenápadné přisazené svítidlo, které dokáže při minimální tloušťce poskytnout maximální světelný komfort. Mezi nejoblíbenější patří tzv. talíře z trojvrstvého opálového skla, které mohou být decentně zvýrazněny elegantním nerezovým rámečkem, v kombinaci se zářivě barevným plastem získají nekonvenční mladistvý vzhled. Techničtější výraz mají strohé ploché čtverce lemované masivním kovovým rámem. Pokud je možnost vysekat do stropu alespoň lokálně kapsu pro zapuštěné svítidlo, bude jeho skleněný kryt v líci stropu vypadat zaručeně nejlépe, protože nijak nenaruší rovinu už tak nízkého podhledu.

Řada bodových halogenových světel na společné liště nám nabídne křišťálově jasné akcentní světlo se schopností nenápadně upozornit na zajímavé dekorace a architektonické detaily. Přednost by měla dostat svítidla s nenápadným vzhledem a nevtíravým designem. A naopak – všechna výrazná, velká a zavěšená jsou v extrémně nízkých místnostech tabu. Nejenže nízký prostor zbytečně opticky zaplní, navíc často překážejí nebo se dokonce pravidelně dostávají do nežádoucího fyzického kontaktu s uživateli bytu. Stojací lampy v obytné zóně volme takové, které směrují hlavní tok světla vzhůru. Jasně ozářený strop nad nimi se potom zdá vyšší, nežli ve skutečnosti je. Praktické jsou lampy, které kombinují nepřímé efektní osvětlení stropu spolu s nastavitelným ramenem poskytujícím intenzivní kužel světla pro čtení.

Jak využít dekorace okna?

Stejně jako výmalba, vzory a nábytek, také dekorace přispívají svým dílem k optickému zvýšení příliš nízkých místností. Protože základním prostředkem k vytváření prostorových iluzí je světlo, francouzská okna sahající od podlahy ke stropu nám budou tím nejlepším pomocníkem při nápravě handicapu příliš nízkého prostoru. Dbejme na správnou délku záclon a závěsů, které oboustranně lemují a efektně rámují francouzská okna.

Klasický výraz získají závěsy v délce těsně nad podlahu, jakákoliv větší mezera mezi podlahou a spodním lemem dekorace působí vždy rozpačitě. Luxusního až lehce bohémského výrazu docílíme, necháme-li bohatě řasené závěsy z krásné kvalitní látky částečně a zdánlivě nedbale ležet na zemi.

V extrémně nízkých místnostech využijme tento jednoduchý trik a nechme záclony i závěsy volně splývat od stropu až na podlahu bez ohledu na výšku okenního parapetu i nadpraží okna za nimi. Ani u příliš malých oken, které do místnosti nepřivádějí dostatek světla, se nemusíme velkorysé okenní dekorace obávat. Zvolíme pouze méně husté řasení a jemnější, dokonale průsvitné látky. Materiál pro závěsy může být jen nepatrně hustší než záclonovina, se kterou ho sladíme pomocí jednotného vzoru nebo struktury.

Protože celkový dojem z interiéru dotvářejí detaily, nezapomínejme na výtvarná díla, doplňky a květiny. Prostorům s nízkým stropem sluší štíhlé dekorativní vázy, aranžmá suchých pokroucených větví a vzrostlé solitérní rostliny.

-Ing. arch. Veronika Haroldová, Dům a zahrada č. 6/2010-

Tip na další zajímavé články
  • Napravujeme chyby v koupelně
  • Stínicí technika: rolety, žaluzie, markýzy
  • Novinky z veletrhů: z Brna, Milána a Kolína nad Rýnem
  • Tipy a triky, jak si snížit splátky u hypotéky
  • Spa a koupací sudy...

...a nízkoenergetické a pasivní domy jako hlavní téma přináší červencové číslo časopisu Dům a zahrada, které je v prodeji od 22. 6. 2010.