Z čeho se dřevěné brikety vyrábí?

Brikety na topení ze dřeva se vyrábí převážně z čistých pilin bez jakékoliv příměsi. Jakmile se do nich přidá další směs, klesá nejenom kvalita, ale i výhřevnost, což je ve vytápění samozřejmě nežádoucí. Absolutně nepřípustné je přidávání chemických látek nebo kamínků. Ještě před objednáním dodávky dřevěných briket byste se měli přesvědčit o prvotřídním složení, abyste nebyli při topení nemile překvapeni. Opravdu kvalitní palivo je vyráběno čistě z ekologických pilin, které vznikají při pořezu kulatiny.

Jak poznat opravdu kvalitní dřevěné brikety?

Při výběru těch nejkvalitnějších briket si dejte pozor hlavně na vůni. Dobré palivo by mělo vonět po dřevu, protože se vyrábí nejenom z pilin, ale také z kůry. Určitě se zaměřte i na tvrdost použitého materiálu. Čím tvrdší dřevo bylo na výrobu dřevěných briket použito, tím déle budou ve speciálním kotli hořet. Velmi zajímavý je i výběr z několika různých tvarů a velikostí briket. Konkrétní velikost bude záviset na druhu kotle a samozřejmě na typu vytápěné nemovitosti. Menší dřevěné brikety mnohem snadněji zapálíte, ale větší kousky zase vydrží daleko déle hořet. Nekvalitní palivo pak poznáte podle toho, že zanechává enormní množství popela.

Kolik dřevěné brikety stojí?

Při pořízení dřevěných briket se můžete zaměřit na zajímavé slevy, jejichž prostřednictvím ušetříte nemalé peníze. Vždy se ale zajímejte o celkovou cenu briket, včetně vedlejších nákladů. Do nich se řadí hlavně dopravné a balné. Někteří dodavatelé dokonce nabízejí dopravu zdarma, ale právě o tuto částku zvýší jednotkovou cenu.

Ve výsledku tak někdy zaplatíte úplně stejně, jako byste si objednali brikety levnější. Dobře se tedy podívejte na ceníky jednotlivých dodavatelů a vyberte si tu nejlepší možnost. Za kilogram válcových briket můžete někdy zaplatit například částku lehce přesahující jen 5 Kč.

Proč jsou brikety výhodnější oproti dřevu?

I když jsou v současnosti hodně rozšířená topení na plyn a na elektřinu, dřevem stále topí velké množství domácností. Pokud by ovšem přešly na dřevěné brikety, bylo by pro ně vytápění o dost efektivnější. Ptáte se proč? Hlavní výhodou briket je jejich snadná skladovatelnost. Oproti klasickým polenům potřebujete mnohem méně místa, protože jedna tuna opravdu kvalitních briket má stejnou výhřevnost jako tři metry krychlové dřeva. Brikety hoří díky vyšší výhřevnosti až dvakrát déle, takže nemusíte často přikládat, a navíc nemusíte vynášet popel v tak krátkých intervalech.

Kde se dají dřevěné brikety skladovat?

Ideálním místem pro skladování dřevěných briket je zahradní domek. V jeho útrobách pohodlně uschováte několik metráků tohoto paliva, což vám bezpochyby vydrží na celou zimu. Brikety jsou zabaleny v igelitových pytlích, takže jim nevadí vzdušná vlhkost. Dejte si pouze pozor, aby se k pytlům nedostala voda. Ta by mohla narušit jedinečné složení, což by se negativně projevilo na výhřevnosti. Briketám nevadí ani přímé slunce. Když na ně necháte dlouho dopadat sluneční paprsky, tak sice změní svou barvu, ale nijak nemění své vlastnosti. Dřevěné brikety navíc klidně mohou nahrazovat běžné palivové dřevo.

Pokud doma máte klasický krb nebo speciální kotel, schválně zkuste brikety vyzkoušet. Jejich účinností a výhřevností budete mile překvapeni.