Rajčata patří mezi rostliny, které jsou velice citlivé na teplotu. Když je venku teplo, rostou bez problému. Pokud se ale schyluje k zimě a mrazíkům, na balkoně už s nimi nepochodíte, protože k růstu nemají vhodné podmínky. I v zimě se ovšem dají rajčata pěstovat, pokud víte, jak na to. Stačí jim zajistit vhodné prostředí, dostatek světla, tepla, vzduchu, ale i správnou zeminu a brzo se dočkáte vlastní úrody.

Pěstební místnost či pěstební boxy

Existují dva způsoby, díky kterým si zajistíte úrodu rajčat i během zimy. Prvním z nich je pěstební místnost, kde je možné regulovat teplotu podle potřeby. Pokud si však nemůžete takovou místnost dovolit, nebo je váš byt zkrátka příliš malý, úplně postačí i speciální pěstební boxy. Zde ovšem musíte sami myslet na to, aby měly rostliny ty správné podmínky.

Pěstební boxy na rajčata jsou dostupné v každém větším květinářství, a pokud chcete zahradničit ve velkém, dostupné jsou také celé sestavy určené pro domácí pěstování rajčat. Do těchto boxů se pak umisťují květináče (zhruba 15 centimetrů vysoké), které mají potřebné odvodňovací otvory a zároveň umožňují rostlinkám dýchat.

Pěstitelé doporučují zasít semínka do hloubky přibližně 0,5-1 cm. Zemina by měla být dostatečně kvalitní, přičemž je nutné udržovat ji vlhkou. Zalévejte rajčata dostatečným množstvím vody, ale nikdy ne příliš, aby rostlinám nezačal uhnívat kořenový systém.

Kdy začít s pěstováním?

S pěstováním rajčat začněte na konci léta, kdy mají rostlinky největší šanci, že zvládnou vydržet až do zimy. Abyste mohli sklízet šťavnatá rajčata v průběhu celé zimy, vyzkoušejte zasévání semínek v podobných dávkách zhruba každé dva týdny. Než stihnete zkonzumovat jednu sklizeň, druhá už díky tomuto kroku bude pomalu připravená k otrhání.

Dostatek světla a tepla

Při domácím pěstování rajčat je nutné rostlinám prodloužit den umělým osvětlením. V průběhu chladných měsíců jsou totiž dny příliš krátké. Rajčata potřebují být na světle zhruba po dobu 14 hodin. Vhodné umělé osvětlení rostlinkám zajistí například širokospektrální LED diody.

Ve fázi růstu je vhodné zajistit rajčatům i správnou teplotu, která se bude pohybovat kolem 18 °C. Jakmile se však objeví první květy, měli byste teplotu výrazně zvýšit, a to zhruba na 25 až 30 °C.

Zajistěte opylování

Protože ve vaší pěstební místnosti s největší pravděpodobností není hmyz, který by se o opylování postaral, zůstává tento úkol na vás. Pyl z rostliny jemně setřete tampónkem a naneste ho na ostatní.

Zdroj: ireceptar.cz, radimejak.cz