Zázvor má mnoho pozitivních účinků, a i proto se jeho užívání doporučuje při boji s rýmou, bolestí hlavy nebo krku, a také proti ucpaným dutinám. Podpoří vaši imunitu a zmírní únavu. Zázvor je tak ideální koření, které vás udrží zdravé i při chladnějších podzimních dnech.

Semínko, nebo oddenek, to je, oč tu (ne)běží

Máme skvělou zprávu pro všechny nadšené pěstitele. I zázvor totiž lze vypěstovat z pohodlí vašeho domova. Výhodou tohoto koření navíc je, že ho nemusíte pěstovat od semínka. Poroste vám totiž i z čerstvého oddenku, který zakoupíte v obchodě.

Vyberte si takový oddenek, na kterém jsou viditelné alespoň dva pupeny. To je totiž místo, odkud rostou další výhonky. Ať už se rozhodnete pro pěstování od semínka, nebo z oddenku, důležité je vložit vaši část zázvoru do substrátu, asi pět centimetrů pod povrch. Koření se bude dařit v hlinitopísčité zemině, kterou udržujte mírně vlhkou, nikoliv ale přemokřenou.

Připravte si širší květináč

Kořeny zázvoru se hodně rozvětvují a rostou široce do stran. Je vhodné na tuto informaci pamatovat hned při začátku zahájení pěstování a pořídit si květináč o průměru alespoň 20 cm. Je však dost možné, že v průběhu několikaměsíčního pěstování budete muset zázvor přesadit.

Kdy a kde začít s pěstováním?

Květináč se zázvorem je vhodné umístit do stínu a chránit ho tak před přímým slunečním světlem. Lépe se mu bude dařit v teple a bezvětří.

Co se týče času, tak další výhodou zázvoru je, že ho můžete zasadit prakticky kdykoliv, byť přelom zimy a jara je nejlepší.

První výhonky se objeví už na konci prvního měsíce a první chutné kousky zázvoru se dostaví do zhruba tří měsíců. Větší úrodu však sklidíte nejdříve za půl roku od zahájení. Výhodou zázvoru je, že jej můžete postupně po kouskách odkrajovat, díky čemuž budete mít v podstatě neustálý přísun zázvoru. Ten pak můžete využít k přípravě čaje nebo limonády či ním můžete okořenit snad každé jídlo.

Zdroje: svetkreativity.cz, zdravilek.cz, novinky.cz