Chystáte se na výlet do přírody, tábor nebo koupání u vody? Pak s sebou nezapomeňte repelent proti komárům, klíšťatům a dalšímu protivnému hmyzu. Pokud dáváte přednost přírodním produktům před těmi chemickými, jste tu správně! Máme pro vás několik tipů, jak si doma vyrobit přírodní repelent, který nebude dráždit citlivou nebo dětskou pokožku.

Proč zvolit domácí repelent?

V domácím repelentu proti hmyzu se nenachází chemikálie, které jsou obsažené v kupovaných sprejích. Navíc nemají negativní dopad na přírodní prostředí a nezpůsobují podráždění očí nebo kůže. Domácí repelent je navíc cenově výhodnější a dokážete ho namíchat s pomůckami a ingrediencemi, které máte doma, za pár minut. Vyrobíte ho jen tolik, kolik v danou chvíli potřebujete.

Co použít na různé druhy hmyzu?

Na létavý hmyz skvěle funguje esenciální olej z citronely. Vyrobíte ho smícháním 25 kapek s 50 ml vody ve spreji. Poté směs v lahvičce protřepejte a nastříkejte ji na oblečení. Citronelu můžete nakapat také do aromalampy nebo difuzéru. Dalšími bylinkami, které komáři nesnesou, jsou levandule, citronová tráva, máta a hřebíček. Doma se zbavit komárů můžete také trikem s citronem a hřebíčkem. Rozkrojte citron a do něj napíchejte 10 až 15 kusů hřebíčku. Vzniklé dílo pak položte na místo, kde nechcete, aby vám komáři poletovali. Po několika hodinách je třeba tuto past vyměnit za čerstvou.

Na klíšťata použijte stejný recept, pouze s tím rozdílem, že místo citronely zvolíte levanduli. Čistý levandulový olej naneste před výletem na oblečení a boty.

K ošetření štípanců jsou nejúčinnější tea tree olej a opět levandule. Na kůži používejte vždy neředěné oleje. Jsou silné, hojivé a antiseptické. Levandule navíc zmírňuje svědění.

Recept na domácí bylinkový repelent

Domácí repelent proti hmyzu lze vyrobit i bez použití esenciálních olejů. Budete na něj potřebovat vilínovou vodu, sušené nebo čerstvé bylinky (levanduli, mátu, hřebíček, citronovou trávu, rozmarýn, tymián nebo šantu kočičí).

Jak na to?

Svařte hrnek vody (240 ml) se 3 nebo 4 polévkovými lžícemi bylinek v libovolné kombinaci. Nejlepší směs tvoří lžíce máty peprné, lžíce levandule, lžíce rozmarýnu, lžíce šanty kočičí a několik kusů hřebíčku. Všechno rozmixujte, přikryjte a nechte vychladnout (přikrytí nádoby je důležité, neuniknou tak těkavé látky). Poté sceďte a bylinkový odvar smíchejte s vilínovou vodou. Přelijte do vhodné lahvičky a skladujte ideálně v lednici, sprej v létě krásně chladí.

Zdroj: econea.cz, ireceptar.cz