Nejběžněji se u nás kupují tzv. vína mladá, která jsou na rozdíl od těch archivních cenově dostupnější a jsou určena k brzké konzumaci. Za ideálních podmínek se dají bílá vína skladovat zhruba půl roku a červená až rok, aniž by se změnily jejich vlastnosti a chuť.

Bílá a růžová vína je vhodné uchovávat při teplotě mezi 9 a 12 °C, pro vína červená se doporučuje teplota 14 až 18 °C, šumivým vyhovuje pouhých 5 až 7 °C. Zároveň je důležité, aby se vlhkost vzduchu pohybovala mezi 65 až 80 %. Nižší vlhkost způsobí odpařování vína, při vlhkosti vyšší hrozí vznik plísní.

Do lahve by se během skladování neměl dostat vzduch, který způsobí předčasné stárnutí vína. Lahev proto musí být dobře utěsněna korkovou zátkou a uložena ve vodorovné poloze, aby korek nevysychal a vzduch skrz něj nepronikl. S vínem by se mělo během skladování co nejméně manipulovat, vadí mu každý menší otřes.

Pro dlouhodobé skladování vín se vyplatí pořídit si domácí vinotéku jako samostatný nebo vestavěný domácí spotřebič. Větší vinotéky disponují teplotně oddělenými zónami pro uskladnění různých typů vín - v horních, nejteplejších policích tak budou uložena vína červená, pod nimi bílá a nejníže šumivá.

V případě, že si na víno nijak zvlášť nepotrpíte a běžně doma uchováváte jen dvě tři lahve, investice do vinotéky se vám nevyplatí. Víno můžete dát do lednice, lahve s červeným i do chladné a tmavé spíže, jejich konzumaci si ale naplánujte na dohlednou dobu. Dejte také pozor, jaké další potraviny skladujete v jedné přihrádce spolu s vínem. Korek má totiž tendenci nasávat do sebe všechny okolní pachy a předávat je do vína. Nikdy proto víno nedávejte vedle aromatických pochutin typu cibule a česnek a už vůbec je nezavírejte do skříňky, kde jsou uloženy čisticí prostředky a jiné chemikálie.