Na první pohled se to zdá být velmi obtížná a zdlouhavá práce, při které jsou potřeba ty nejsilnější prostředky. Přitom stačí sklo čistit každý den, nebo se správnou technikou jednou za měsíc. Dopředu zapomeňte na drátěnku a přípravky s písky, které mohou sklo poškrábat, v krajním případě může sklo prasknout. Co tedy použít?

Zdroj: Youtube

Využijte popel nebo staré noviny

Ač se může zdát, že tento pomocník sklo ještě více začoudí, opak je pravdou. Právě použití jemného popílku vzniklého z pálení dřeva, dřevěných briket nebo pelet vám nabídne velmi efektivní, jednoduché a beznákladové řešení. Stačí jej nabrat na mírně navlhčený ubrousek a krouživými pohyby sklo vyčistit. Dejte však pozor, abyste nenabrali větší, ostřejší kousky, které sklo poškrábou. Ubrousky i popel měňte často za nové. Na poslední kolo stačí použít čistý ubrousek.

Alternativou je obyčejný novinový papír, nikoliv však křídový. Tato metoda je sice účinná, ale o něco nepořádnější. Při čištění mohou odpadávat nečistoty, proto pod čištěnou plochu položte další noviny. Ve výsledku se dočkáte nejen vyčištěného, ale i vyleštěného skla.

S nánosy si poradí saponát a speciální čističe

Na krbové sklo lze použít také prostředek na nádobí a hadřík nebo houbičku. Opět využijte měkčí stranu, abyste nezpůsobili nevzhledné škrábance. Pomoct si můžete i speciálními čističi krbových skel ve formě gelu nebo spreje, které nánosy po chvilce působení rozpustí. Sklo pak dočistěte hadříkem.

Malý tip na závěr: aby šlo čištění lépe od ruky, podívejte se, jestli vaše krbová dvířka můžete lehce vyjmout ven. Ušetříte si tím energii i čas potřebný na následný úklid vzniklého nepořádku.

Zdroje: levnekrby.cz, bydleni.instory.cz