Je několik základních bodů, které musíte dodržovat, abyste se vyhnuli rizikům, která dětské hry na zahradě přinášejí.

Bazén

Máte na zahradě bazén, pak musíte opravdu bedlivě pozorovat svoje děti. Nikdy je zde nenechávejte bez dozoru. Dítě by se nikdy nemělo jít koupat samo bez dospělého v dohledu. Pokud děláte při jejich koupání nějakou činnost, nezapomínejte je hlídat.

Je také dobré dostatečně myslet na bezpečnost již při nákupu nebo dovybavování bazénu. Kolem něj by měly být použity takové povrchy, které zabraňují uklouznutí a pádu. Vstup by také měl být co nejbezpečnější, a proto by schůdky a dle konkrétního řešení třeba i zábradlí měly být samozřejmostí. Velmi dobrým doplňkem, který hraje i bezpečnostní roli, je lamelové zakrytí bazénů.

Děti by do bazénu neměly chodit s respiračními nemocemi, horečkou, kožním onemocněním nebo otevřenými rankami, kterými se mohou dostat do těla škodlivé mikroorganismy, obsažené ve vodě.

Nářadí

Když děti pomáhají při zahradničení, je to radost. Dejte ovšem pozor na to, jak s nářadím zacházejí. Dětem by neměly přijít do ruky žádné druhy nářadí, které mají špičky a velmi ostré hrany. Motyčka je ještě v pořádku, ale kosa, vidle nebo velmi podceňovaný sázecí kolík, to by neměly děti mít v ruce. Který věk je ten hraniční, že mohou takové nástroje už používat? Odpovědět nejde. Jde o individuální přístup k dětem, jejich vyspělost apod. Obecné doporučení zní: nedělejte to, pokud nejste přesvědčeni, že jsou dostatečně vyzrálé, aby mohly posoudit všechna spojená rizika.

Mnoho rodičů se také ptá, kdy může dětem do ruky dát sekačku, ať s ní jezdí po zahradě. Tady je zapotřebí ještě větší opatrnosti a stejná rada. „Musíte si být jisti, že děti znají a jsou schopni dodržovat základní bezpečnostní pravidla používání sekačky,“ říká Radovan Bureš z Briggs&Stratton. „Mezi základní pravidla patří používání ochranných pomůcek, dostatečná kontrola sekaného terénu, zodpovědné zachovávání bezpečné vzdálenosti od menších dětí a zvířat, dostatečná koncentrace na sekání a hlavně – nikdy sekačku nezkoumat, pokud je ještě žací mechanismus v pohybu,“ doplňuje Radovan Bureš.

Stromy

Šplhání po stromech je pro mnohé rodiče černou můrou. My říkáme, abyste je na stromech nechali. Není nic hezčího než vzpomínky na to, jak lezly po stromech a hrály si na piráty. I tady je ovšem důležitá rada, abyste je neustále kontrolovali. Jenže je tu ještě další důležitá věc. Než dítě na strom vleze, měli byste strom sami zkontrolovat a zjistit, které větve jsou suché. Dětem pak stanovte ta místa, kam nesmí. Pokud strom patří vám, starejte se o něj a prořezávejte ho.

Zdravotní rizika

Dítě na zahradě musí hodně pít. Na slunci, v teple a v pohybu vydává spoustu energie, potí se a je zapotřebí ho zavodnit. Je tedy nutné, aby mělo neustálý přísun vody. Nejlepší je, pokud připravíte dopředu láhev s vodou a citronem, dáte ji na stinné místo s tím, že během dopoledne musí být láhev vypitá.

Stejně tak je důležité i dodat dětem energii. Cukry obsažené v jablku bohatě stačí jako dopolední svačina, odpolední by měla být vydatnější, takže můžete namazat chleba oblíbenou pomazánkou a přidat pomeranč.

Správná výživa a pitný režim jsou důležité i proto, aby děti měly sílu bojovat s nákazami. Odřeniny či spáleniny se lépe hojí, pokud je tělo zdravé. Pokud už se dítě někde odře, je dobré odřeninu vyčistit pod proudem vlažné vody a vydezinfikovat. Pokud si nejste jisti, jestli zranění není vážnější, raději vezměte dítě k lékaři. Nezapomeňte si vzít očkovací průkaz, abyste měli jistotu, kdy bylo očkováno na tetanus.