Po několika letech, kdy nastal boom hypoték, a po nájmu se tak pídilo méně lidí, se situace obrátila. Banky přitvrdily, a ten, komu hypotéku odmítly, hledá velmi často nájemní byt. Na dnešním realitním trhu je zájem o tyto byty stoupající. Mezi zájemce o nájemní byty přibyli aktuálně ti, kdo plánovali získání hypotéky a nepodařilo se jim to.

Byty k pronájmu na trhu

Více lidí má také zájem svůj byt pronajímat; i ti, kdo loni ještě nechtěli. Vzhledem k ekonomické situaci se ale leckdo rozhodl, že volný byt pronajme. Objevují se případy, že se lidé sestěhují do jednoho bytu a druhý se snaží pronajmout. Další nájemní byty, které byly vrženy na trh, jsou ty, které mají lidé odjíždějící za prací do zahraničí. Místo toho, aby byt zůstal prázdný a sousedi tam chodili zalévat květiny, byt se raději pronajme.

„Další nájemní byty, které v krizi přibyly, dali na trh majitelé, kteří se na delší dobu nebo trvale odstěhovali na chatu či chalupu,“ říká Jindra Vančatová z realitní kanceláře Top-R a dodává: „na odbyt jdou nyní opravdu byty všeho druhu, ale projevuje se stále výrazněji zájem o byty malé nebo v ceně do zhruba 10-12 tisíc korun měsíčně.“

Pozor na smlouvy

Nyní uspějí i lidé hledající byt jen na půl roku - a pronajímatelé na to začínají slyšet. Je to pro ně jistý výdělek, zatímco v minulých letech zájemce o kratší pobyt odmítali. Dnes je ale i kratší smlouva pro ně jistý výdělek, velká vybíravost podle tohoto kritéria se nemusí vyplatit. Na co se ale naopak musí dát pozor, to je smluvní zajištění, dobrá smlouva a složená kauce.

„Pronajímatel by se měl chránit dvěma způsoby: rozhodně si nechat vypracovat kvalitní nájemní smlouvu kvalifikovanou realitní kanceláří. A za druhé požadovat kauci ve výši nejméně jednoho měsíčního nájemného (vyšší kauci lze požadovat u nadstandardně vybavených bytů), vyúčtovatelnou po skončení nájmu,“ konstatuje Jindra Vančatová.

Investice do dobré smlouvy se vyplatí, ve smlouvě totiž musí být dostatek pojistek, ochranných momentů proti neplacení, ale i třeba proti nepořádku a tomu, aby v bytě nepřibývalo lidí, kteří tam nemají co dělat. Smlouvu pak pronajímatel bude mít k dispozici pro další nájemníky.

Špatná smlouva i jakýkoliv odhad nájemníka "vypadal slušně, já jsem mu věřil" apod. je velmi riskantní. Nutné je nedat na sliby ani intuici, ale jistit se smlouvou a kaucí. I když slušných zájemců je většina, potíže vznikající s malým množstvím těch nepoctivých mohou přijít na velké peníze i nervy.

Jaké nové problémy přináší krize...

Krize totiž rozmnožuje v nájemním bydlení jevy, které se tady vyskytovaly vždy, ale v malé míře. Dnes se ale rozmáhají. Co se objevuje za nešvary: množí se v pronajatých bytech pravidelné návštěvy na přespání, což přináší neúměrně zvýšenou spotřebu vody - opět je potřeba se zajistit vybráním kauce na pokrytí nečekaných výdajů, jako jsou právě zvýšené výdaje za média. Dále se množí mizení drobných i větších věcí z bytů, doslova částečné vykradení. Pod výmluvou "že se rozbila" třeba zmizí varná konvice, mikrovlnka, ale v horším případě zmizí i pračka - a poté, téměř na konci nájmu - zmizí i nájemník, který třeba nezaplatí poslední dva nájmy. Tudíž je opět třeba mít jistotu v dostatečné kauci.

Nájemníci, kteří nehodlají poctivě platit, se samozřejmě platbě kauce brání. Pro pronajímatele je však výhodnější mít byt ještě chvíli prázdný než do něj - ze všech výše uvedených důvodů - ubytovat nájemníka bez zaplacené kauce.

-ag-Foto: www.profimedia.cz