Není látka jako látka

Znáte to, celý den běháte po venku a vaše brýle se v určitý okamžik zamlží nebo zašpiní. Možná vás tak napadne, přetřu si párkrát sklíčka tričkem a mám je znovu čisté. Jenže to není tak úplně pravda.

Jak tričko, tak ale také papírové kapesníky nebo ručníky jsou z hrubšího materiálu. Při opakovaném čištění těmito látkami narušujete povrch brýlových sklíček. Navíc pokud je tričko v horkých letních dnech propocené, obsahuje ještě více nečistot. Tímto způsobem dosáhnete pouze toho, že sklíčka se postupně poničí a budete muset koupit nová.

Nejlepší je tak pořídit si utěrku z mikrovlákna. Tu najdete na internetu již od 39 Kč. Pokud však patříte k příznivcům kamenných prodejen, doporučujeme navštívit nejbližší optiku či drogerii.

Někdy to na sucho nestačí

Jak jsme již zmínili, je žádoucí při čištění brýlí sáhnout po utěrce z mikrovlákna. Ta velmi často spolehlivě odstraní drobné nečistoty či otisky prstů na sklech. Pokud se však na brýlích objeví silnější nánosy mastnoty či mořská sůl po koupání v moři, je vhodné na brýle aplikovat navlhčenou utěrku.

K tomu je vhodný čisticí sprej na brýle. Ten opět můžete najít jak na internetu, tak ve vaší oblíbené drogerii či optice. Ceny se pohybují již od 49 Kč za kus.

Vedle sprejů existují také vlhčené čisticí ubrousky na brýle. Můžete si vybrat hned z několika druhů, vhodné jsou ty, které jsou rychleschnoucí a antistatické. Častá jsou balení po 30 nebo 50 kusech. Cena se často opět pohybuje od asi 40 Kč za balení.

Je libo vlastní směs?

Pokud patříte k příznivcům domácích kutilů nebo zrovna nemáte po ruce specializovaný přípravek na brýle, můžete si zkusit umýt brýle ve vlastnoručně vyrobené směsi. Jarovou vodu si vytvoříte velmi snadno a rychle. Stačí do mističky vody kápnout pár kapek jaru. Poté brýle osušíte a vyleštíte utěrkou s mikrovlákny.

Tato varianta čištění však nezaručuje tak kvalitní péči. Proto doporučujeme poohlédnout se po specializovaných utěrkách, sprejích či ubrouscích. Ty vám zajistí kvalitnější péči.

www.grandoptical.cz

www.geminioptika.cz

www.cockyshop.cz