S ostrým nožem je práce v kuchyni snazší, ale také bezpečnější. Při krájení totiž vynaložíte méně síly a tak se riziko poranění při krájení výrazně snižuje. Aby si nože zachovaly svou kvalitu a ostrost, musí se pravidelně brousit a ostřit. Jak na to?

Broušení, nebo ostření?

Nejdříve si povíme, jaký je rozdíl mezi broušením a ostřením nožů. Broušení udržuje vybroušené ostří a vyhlazuje mikroskopické zoubky a trhlinky v. Neodstraňuje však ocel z čepele. Můžete ho provádět klidně i po každém použití. Ostření naopak odebírá ocel z čepele nože a vytváří nový okraj. Je vhodné ho proto provádět maximálně 2x do roka. Pokud budete nože pravidelně brousit, nebudete je tak muset často ostřit.

Jak nabrousit nůž na ruční nebo elektrické brusce

Tato možnost je vhodná jak pro běžné, tak i švýcarské nože. Ruční i elektrické brusky nožů mají již přednastavené úhly, a proto stačí, když nůž několikrát přetáhnete přes zářez s lehkým tlakem směrem k sobě. U větších nožů ani tlačit nemusíte, protože jim stačí samotná váha čepele. Existují také dvoustupňové brusky, které mají hned dvě možnosti - jemné broušení pomocí keramických lamel a hrubé ostření pomocí kotoučů s diamantovým povlakem.

Jak nabrousit nůž ocílkou

S ocílkou můžete provádět jemné i hrubé ostření. Záleží ovšem, jaký typ ocílky máte. Můžete mít keramickou nebo diamantovou. Diamantová ocílka je tvrdší, a proto nabroušení bude rychlejší než s keramickou. A jak na samotné broušení?

Jednou rukou si přidržte ocílku opřenou hrotem dolů na suchém povrchu. Druhou rukou přiložte čepel nože zadním koncem na ocílku a táhněte ji směrem dolů a zároveň k sobě tak, abyste skončili vrcholem nože na dolní části ocílky. Při ostření držte nůž tak, aby s ocílkou svíral úhel cca 20 stupňů. Pokud je nůž poměrně ostrý, budou stačit 2-3 opakování, při tupém noži jich bude třeba víc. Stejný postup opakujte i na druhé straně ocílky s druhou stranou nože.

Jak nabrousit nůž na kameni

Brusné kameny jsou vyrobené z kombinace abrazivních drtí a zvolit si můžete jemnou zrnitost (broušení) nebo hrubou (ostření). Před broušením musí být brusný kámen umístěn ve vodě po dobu 10-15 minut. Tím totiž absorbuje vlhkost. Když z něj přestanou vycházet vzduchové bubliny, vyjměte ho a položte na rovnou neklouzavou podložku hrubou stranou dolů.

Čepelí nože přejíždějte plynulým pohybem po kameni, přičemž nůž jemně přesouvejte od paty ke špičce. Při ostření ho držte v 14stupňovém úhlu. Po několika opakováních kámen obraťte jemnou stranou nahoru a postup opakujte. Jemnou stranou dobrušujete případné nerovnosti a odstraníte zbylou ocel. Nakonec opláchněte nože v horké vodě a osušte utěrkou.

Zdroj: Damano.cz, Profikuchar.cz