Bílá, bílá, bílá… Tak tuhle písničku tentokrát zpívat nebudeme. Tentokrát natírat bílou barvou nebudeme. Dnes vás naučíme, jak správně natírat lazurou, aby byl výsledek perfektní. A je to celá věda.

Nátěr nových dřevěných podkladů

Pro zvýšení ochrany proti dřevokazným houbám, plísním a dřevokaznému hmyzu dřevo nejdříve napusťte speciálním přípravkem. Přípravek se ředí vodou podle pokynů uvedených na obalu výrobku. Nanášíme štětcem nebo válečkem







Natřete vrstvu olejové lazury v požadovaném odstínu. Lazuru před použitím důkladně rozmíchejte, ale již neřeďte. Lazura se nanáší štětcem nebo válečkem. Naneste takové množství, aby na povrchu zůstala souvislá vrstva lazury, která se do cca 1 hodiny z větší části vsákne do podkladu. Pokud je dřevo příliš porézní nebo vysušené (lazura se příliš rychle vpila do podkladu), naneste po 24 hodinách další vrstvu.





Nejdříve jednu hodinu po nanesení setřete z povrchu nevsáklé množství lazury. Získáte tím nejen lepší vzhled, ale současně uhladíte povrch dřeva, protože při nátěru mají vlákna dřeva schopnost vyplavat na povrch, a vytvořit tak po zaschnutí drsný povrch.









Nátěr dřevěných podkladů se starým nátěrem – renovace.

Při renovacích starých nátěrů je nutné nejdříve pečlivě připravit povrch dřeva. Hrubé nečistoty a odlupující staré zbytky nátěrů odstraňte ocelovým kartáčem.











Pokud chcete získat hladký vzhled povrchu, přebruste ještě brusným papírem č. 120 – 180.

Další postup je shodný s postupem nátěru pro nový dřevěný podklad.

  • napuštění podkladu
  • nátěr lazurou
  • setření nevsáklého množství a uhlazení povrchu

V článku byly použity tyto výrobky: LIGNOSTOP HOBBY V1042 a PROFI OLEJOVÁ LAZURA O1020

Titulní foto: Thinstockphotos.com