Pravidelnou kontrolu a odvzdušnění topných těles v bytě se vyplatí nepodceňovat. Předejdete tak tomu, že byste zbytečně topili naplno a bez efektu. Zavzdušněný radiátor totiž zůstává vlažný, ať topíte sebevíc, a vy tak utrácíte zbytečně spoustu peněz. Pokud máte některý radiátor horký, a jiné naopak chladné, či pokud v něm slyšíte šplouchat vodu, je třeba toto těleso odvzdušnit.

Jak správně postupovat při odvzdušnění?

Po straně radiátoru se nachází speciální odvzdušňovací ventil. Připravte si pod něj kbelík nebo nějakou větší nádobu na odtékající vodu a mějte po ruce hadr nebo starý ručník na otření.

Ventil uvolníte otočením doleva. Tím se z tělesa vypustí přebytečný vzduch. Není třeba otevřít ventil úplně, pomalým otáčením uslyšíte syčení vzduchu. Jakmile syčení přestane, můžete ventil uzavřít.

Z otevřeného ventilu může spolu se vzduchem unikat i horká voda. Buďte proto opatrní, abyste se neopařili. Ventil uzavřete a počkejte přibližně půl hodiny. Pak jej znovu otevřete a nechte odtéct přibližně decilitr vody. Ventilátor znovu uzavřete.

Panelový dům potřebuje jiné odvzdušnění než rodinný dům

Pokud bydlíte v paneláku, je potřeba, aby se na odvzdušnění domluvily všechny bytové jednotky. Na několik dní je třeba otevřít termoventily na všech radiátorech a nastavit je na nejvyšší hodnotu. Po několika dnech vystoupá vzduch do horních pater, kde jej nájemníci z horních bytů uvolní z výpustných ventilů, jež mají nainstalované na svých radiátorech.

V rodinném domě je třeba rovněž začít s odvzdušňováním v nejnižších patrech a směřovat nahoru. Nejprve je třeba vypnout oběhové čerpadlo. Vzduchové bubliny se začnou hromadit v jednom místě. Asi po půl hodině začněte s odvzdušňováním a pak čerpadlo opět zapněte. Proces můžete zopakovat, pokud se na radiátoru stále nacházejí studená místa.

Nezapomínejte na pravidelnou kontrolu a údržbu topení

Pravidelná údržba a kontrola radiátorů se doporučuje provádět každý podzim před začátkem topné sezony. Díky tomu můžete předejít vážnějším potížím. Zkontrolujte, zda radiátor není nikde zkorodovaný, nebo dokonce proděravělý. Malá prorezavělá místa nebo odloupnutou barvu doporučujeme ihned opravit a přetřít. Pokud byste zjistili, že z radiátoru odkapává voda, povolejte ihned opraváře, aby zkontroloval těsnění a případně těleso ihned bezpečně utěsnil.

Nechte si zkontrolovat také kotel

Nezapomínejte také na pravidelnou kontrolu vašeho kotle servisním technikem. Zatímco elektrokotel je v podstatě bezúdržbový a doporučuje se jen jeho kontrola technikem, u plynového kotle a kotle na tuhá paliva je třeba opravdu nezanedbat pravidelné kontroly a údržbu. Zejména u plynového kotle platí, že správně seřízený a vyčištěný kotel pomáhá snižovat náklady na topení, špatně udržovaný či nevhodně nainstalovaný kotel může pro svého majitele představovat nebezpečí v podobě úniků různých zplodin, oxidu uhelnatého apod.

Přes veškerá opatření je třeba kotel a topná tělesa pravidelně kontrolovat i během celé topné sezony a v případě potřeby okamžitě jednat a zavolat odborníka, pokud byste měli podezření na špatnou funkčnost nebo nějakou poruchu.