Pěstování ve skleníku má mnoho výhod oproti pěstování na záhonech. Především zde můžete udržet optimální pěstební podmínky, na které je mnoho druhů zeleniny velmi citlivých, jako jsou např. stálá teplota, vlhkost, ochrana proti větru a velkým výkyvům počasí. Některé druhy zeleniny vlastně ani bez skleníku pěstovat nelze, protože se jim na venkovních záhonech nedaří nebo mají minimální úrodu. Máte-li skleník, můžete si také vybírat z většího množství odrůd jednotlivých plodin.

Avšak i pěstování ve skleníku má svá pravidla, která je dobré dodržovat, abyste se dočkali velké úrody, dokonce někdy i dvou sklizní za sezonu.

Zásada 1: Udržujte čistá skla a pravidelně větrejte

Ve skleníku můžete začít s pěstováním už od března, zatímco například rajčata nebo papriky se na volné záhony vysazují často až v květnu. Je však důležité, aby stěny skleníku byly dokonale čisté, neboť přes vrstvy prachu, který se ze zeminy může vířit, by k rostlinám nepronikalo dostatek světla, což by negativně ovlivnilo jejich růst. Rovněž například saláty, pokud nemají dostatečný přísun světelných paprsků, v sobě začnou hromadit dusičnany. Na okna nalepte UV samolepky nebo je natřete průsvitnými barvami určenými na sklo, abyste ochránili ptáky, kteří by omylem mohli na skla nalétnout, a doplatit na to životem.

Kromě čistých skel je však také třeba pravidelně ve skleníku obměňovat vzduch, proto je důležité každý den pravidelně větrat. Obměna vzduchu je nezbytná, abyste předešli napadení rostlin plísněmi a houbovými chorobami, kterým se ve vlhkém prostředí velmi daří. Větrání by mělo probíhat minimálně přes dvě okna, aby vzduch dobře cirkuloval, v teplých dnech můžete nechávat také otevřené dveře. Dalším důležitým důvodem k větrání je to, že k rostlinám se tak dostanou opylovači, kteří jsou pro bohatou úrodu nezbytní.

Zásada 2: Využijte co nejvíce prostoru

Ve skleníku je vhodné využít prostor co nejefektivněji, proto nakupte skleníkové regály či parapety, které jsou velmi šikovné pro předpěstování sadby v nádobách a později na nich můžete pěstovat bylinky nebo jiné menší rostliny. Některé regály mají dokonce konstrukci vhodnou ke sklápění, aby později nepřekážely vyšším rostlinám. Pokud máte nesklopné regály, pěstujte pod nimi nižší zeleninu a další rostliny a na parapety můžete umístit další nádoby. Je vhodné, mají-li parapety různé otvory, kudy může do spodních pater proudit vzduch. Pokud máte skleník vybudovaný na záhonech, můžete využít závěsné nádoby jako další patro k pěstování.

Pokud skleníky nejsou postaveny na podloží vhodném pro vybudování záhonů nebo pokud chcete rostliny později různě přemisťovat, je lepší využít různé stojany na květináče a kontejnery, ale můžete rostliny pěstovat i ve speciálních pytlích, jež můžete postavit nebo položit podle potřeby a které skvěle vyrovnají povrch.

Máte-li ve skleníku záhony, nezapomeňte jim také obměňovat půdu, a to ideálně částečně každý rok, anebo jednou za několik let opravdu do hloubky, alespoň 60 cm, abyste předešli vzniku různých houbových chorob nebo plísní, jejichž spóry se drží v půdě dlouhou dobu. Také předejdete tomu, aby se v půdě usadili někteří škůdci.

Zásada 3: Teplo je důležité, ale...

Skleníky mají velkou výhodu proti venkovním záhonům, že díky stálé teplotě v nich zelenina roste a dozrává rychleji a daří se tu druhům, které by na venkovních záhonech neuspěly. Můžete ve skleníku předpěstovávat sadbu a je velmi vhodný pro rané odrůdy zeleniny. Sklem prostupuje krátkovlnné záření, které vytvoří potřebné teplo, a teplý vzduch uvnitř se dlouho drží, proto je tento skleníkový efekt velmi přínosný a je dobré jej využít co nejvíce.

Vytápění skleníku je však něco jiného. Díky vytápění je možné začít s pěstováním mnohem dříve, ale nevýhodou je, že vám bude chybět světlo, které rostliny potřebují ke zdravému a přirozenému růstu, takže byste museli rostlinám dodávat i umělé osvětlení. A vytápění s osvětlením je přece jen už poněkud dražší záležitost. Vhodné je přitápět mírně pouze v době, kdy skleník slouží k přezimování přenosných rostlin, jež na zimu přemisťujete do uzavřeného chráněného prostoru zvenku.

Zajímavou, ale zatím nepříliš rozšířenou možností jsou topné kabely. Ty se natahují do písku pod záhonem a jemně zeminu vyhřívají, což kořenům sazeniček dělá velmi dobře.

Nejlepší je využít přirozené sluneční teplo, které se průchodem sklem zvětšuje a zajišťuje ideální pěstební podmínky. Ale pozor, v letních měsících může být takového tepla až moc, sluneční paprsky by takto mohly dokonce spálit listy rostlin nebo by se ve skleníku teplo příliš znásobilo, až by se rostliny mohly „uvařit“. Proto je třeba sklo opatřit ochranným nátěrem, například vápenným, který je poměrně levnou variantou a dobře funguje, případně můžete zakoupit speciální žaluzie. Nátěr lze po sezoně dobře odstranit octovou vodou, takže se nemusíte obávat, že byste si skla zničili.