Bohatá příbuzná kapusty

Donedávna znal u nás brokolici málokdo. Teprve koncem 80. let minulého století se začala pravidelně objevovat v obchodech a v současné době je součástí běžného zelinářského sortimentu. Brokolice je příbuzná kapusty a patří do čeledi brukvovitých, kde mj. najdeme také zelí, kedlubny a květák. Obsahuje velké množství vitaminu C (přes 100 mg na 100 gramů, což je více než 150 % doporučené denní dávky, a proto je její konzumace dobrou prevencí před nachlazením a chřipkou), dále betakaroten, velké množství vitaminů skupiny B, dále vitamin E a kyselinu listovou. Právě pro velký obsah kyseliny listové se doporučuje její konzumace těhotným ženám. Kromě toho brokolice obsahuje minerální látky draslík, vápník, železo, hořčík a selen.

Zdravá zelenina

Jedná se o velmi zdravou zeleninu, neboť obsahuje vlákninu, která je důležitá pro zažívací ústrojí a preventivně působí proti rakovině tlustého střeva. Kromě toho v brokolici obsažený betakaroten, který má za následek snižování množství volných radikálů v těle, působí preventivně proti cévním onemocněním, dále proti mrtvici a šedému zákalu. Podle nejnovějších výzkumů brokolice dokonce chrání kůži před zhoubnými následky poškození, která vznikají působením ultrafialového záření.

Brokolice v boji s nadváhou

Brokolice obsahuje až 90 % vody a velmi málo sacharidů. Právě pro svůj vysoký obsah vody je brokolice dobrým čisticím prostředkem pro tělo a může vám pomoci také při redukci nadváhy. Přesto má vysokou nutriční hodnotu. Pokud držíte dietu, konzumací brokolice zabráníte tomu, že by vaše tělo mohlo postrádat životně důležité látky, jako jsou výše zmíněné vitaminy a minerály. * Vyzkoušejte tento recept:**

Brokolicová pomazánka

20 dkg naklíčené pšenice, 0,5 dl slunečnicového oleje, 1 syrová čerstvá brokolice, 1 polévková lžíce nadrobno posekané pažitky a sůl dle chuti Očištěnou brokolici rozebereme na růžičky, vsypeme ji do mixéru, přidáme sůl, naklíčenou pšenici a slunečnicový olej. Vše společně mixujeme 3 - 5 minut, nakonec do hotové pomazánky lehce vmícháme pažitku. Mažeme nejlépe na celozrnný tmavý chléb se slunečnicovými semínky a zdobíme plátky rajčat. ***

Vařená brokolice

Brokolice není náročná na přípravu. Můžeme ji vařit ve vodě stejně jako brambory, ale vaření by nemělo trvat déle než tři minuty. Není dobré brokolici dlouho vařit, protože tak získává mdlou chuť a navíc se stejně jako u ostatní zeleniny vařením zbytečně snižuje velké množství vitaminu C. Při vaření se doporučuje přidat kmín nebo fenykl jako prevenci proti nadýmání. Stejně tak můžeme připravit brokolici v páře. Takto upravenou brokolici můžeme buď pokapat máslem a dát ji jako přílohu k masu a bramborám, nebo ji můžeme dále upravovat.

Mohlo by vás zajímat i tohle:

Smažená brokolice

Oblíbenou pochoutkou je smažená brokolice, kterou připravíme podobně jako smažený květák. Výhodou je, že ji nemusíme před obalováním tak dlouho vařit. Kromě toho nemá na rozdíl od příbuzného květáku tak silné aroma. Uvařenou brokolici nalámanou na menší růžičky obalíme nejprve v hladké mouce, poté namočíme v rozmíchaném vajíčku se solí, kam můžeme přisypat i grilovací koření, pak ve strouhance a nakonec vložíme do rozpáleného oleje a pozvolna osmažíme.

Brokolice jinak

Oblíbeným jídlem, které se často objevuje v poledním menu, je zapečená brokolice se sýrem a brambory. Velmi dobrá je přílohová zeleninová směs brokolice, květáku a mladé karotky. Brokolice se skvěle hodí k lososu (nebo jiné rybě), dušenému na másle, či k telecímu. Můžeme ji přidat do rizota. Italové přidávají brokolici do těstovin nebo také jako oblohu pizzy. Z brokolice můžeme připravit i lahodný salát na chlebíčky. Ten je rozhodně zdravější a lehčí než vlašský salát nebo hanácké zelí, třebaže také obsahuje tatarku. Tuto zeleninu můžeme konzumovat i syrovou. Její košťál chutná podobně jako kedlubny.

Nákup brokolice

Při nákupu by brokolicová růžice měla mít výrazně zelený až modrozelený odstín. Je důležité zeleninu pečlivě vybrat a zkontrolovat, zda její listy nejsou příliš povadlé anebo žluté. Čerstvá brokolice vydrží pak v lednici několik dní. Pokud jste ji ještě nikdy nezkusili, tak s chutí do toho! Zpestříte si tak jídelníček a uděláte něco pro své zdraví.

Titulní foto: Thinkstock