Půdu na zahradě je potřeba udržovat stále zásobenou živinami, přičemž platí jednoduché pravidlo – kolik živin rostliny odeberou, tolik jich musíme zase dodat.

Jak při podzimním hnojení postupovat

Po sklizni je potřeba půdu prokypřit a doplnit vyčerpané živiny vhodným hnojivem, které požadované živiny dodá a vytvoří humus, jenž zvyšuje úrodnost půdy. Správně vybrané hnojivo na podzim zvyšuje pevnost a odolnost rostlinných pletiv, čímž se snižuje riziko poškození mrazem v průběhu zimy, a zvyšují šance rostliny na úspěšné přezimování. Podzimní hnojení také podporuje odolnost rostlin proti houbovým chorobám.

Ve složení hnojiv pozor na dusík

Hnojiva používaná na podzim se svým složením liší od těch potřebných v období vegetace. Asi nejdůležitější je, že podzimní hnojivo musí mít nižší obsah dusíku a vyšší obsah draslíku. Dusík je sice nezbytný při hnojení ve vegetačním období, kdy podporuje rychlý růst, to ale na podzim, v době vegetačního klidu, není žádoucí. Naopak draslík pomáhá rostlinám úspěšně přezimovat a chrání je před houbovými chorobami. V podzimním hnojení je nezbytným prvkem také hořčík, který zabraňuje předčasnému žloutnutí listů a hnědnutí jehlic. Hořčík má navíc spolu s železem pozitivní vliv na obsah chlorofylu v rostlinách.

Jaká hnojiva se hodí?

Pro podzimní hnojení se hodí kromě speciálně připravených směsí také organická hnojiva, tedy například koňský nebo kravský hnůj či slepičince. Můžete je i zkombinovat přesně na míru vaší zahradě, právě slepičince obsahují i v porovnání s ostatními organickými hnojivy velké množství fosforu, takže třeba společně s koňským hnojem vytvoří velmi výživnou kombinaci, která vašim záhonům jen prospěje. Hnůj i slepičince je dnes možné zakoupit ve formě granulí, s nimiž se nejen snáze pracuje, ale také se z nich živiny uvolňují o něco rychleji než z klasického hnoje. Požadované množství je potřeba pouze rozhodit po záhonech, zapravit do půdy a zalít. Příští rok pak rostliny najdou půdu v plné kondici a vy se dočkáte kvalitní úrody i bujné zeleně.

Zdroje: forestina.cz, zahradnickákuchařka.cz