Autor: archiv Servírování zeleninových salátů je lehké jen zdánlivě. Dnes už se saláty nešetří, porce jsou mnohem větší a nádobí tomu často neodpovídá. Hlavním problémem je tady nedostatečná velikost misek, které většinou poddimenzujeme. U salátů z drobných kousků (jako je salát mrkvový) to tak nevadí. Problém nastává u salátů listových, kde jsou jejich součástí větší kusy různých druhů hlávkového salátu. Z malé misky se pak nejí pohodlně – po prvním zanoření vidličky nám začnou listy různě přepadávat na ubrus. Z běžného nádobí, které máme doma, se tak salát nejpohodlněji konzumuje z polévkového talíře: ten je pro tento účel lepší hlubší než mělčí, ve tvaru misky, bez širokých okrajů. K salátu podáváme vidličku a vždycky ubrousek. Pokud máme Autor: archiv salát opravdu skoro denně a zvykli jsme si na něj, můžeme investovat a pořídit nějakou tu salátovou soupravu. Skládá se ze salátové servírovací mísy a hlubších salátových jídelních misek – vše v jednotném designu. Koupíme také menší vidličky. Celkem efektní variantou jsou pak misky na nožce, z těch salát opravdu chutná o něco více. Jsou podobné jako poháry na zmrzlinu, ale poohlédneme se po co největších. Mísa, ve které salát vytváříme, mícháme a poté necháme zchladit, by měla být dostatečně velká a opět hlavně hluboká, abychom salát pohodlně promíchali. Má být z materiálu, který nepřijímá (a tedy také nevydává) žádné pachy, aby salát nechytil příměsi, které do něj nepatří. Je to zejména pach cibule nebo česneku, jak se někdy stávalo u starších typů plastů. Ideální je tak úplně hladká mísa porcelánová. Po vychlazení dáme salát na stůl v původní míse, aby si každý sám naložil podle chuti. Můžeme ho ale také rovnou naložit každému na misku sami. Autor: archiv Pokud jsou okraje míchací mísy příliš „zapatlané“ majonézou nebo jinou zálivkou, nebo při slavnostních příležitostech, salát přeložíme do mísy parádnější. Při jeho překládání si počínáme rychle a šetrně, abychom hlavně listovou zeleninu manipulací neponičili. Nejrychlejší je salát přesypat a potom zbytky setřít stěrkou. -ag- Foto: Sagaform